Bonificacions per les persones jurídiques que lloguin pisos a través de la Borsa d'Habitatge

Última revisió 25-02-2021 16:13
25/02/2021

En el plenari del mes de febrer s'han aprovat les modificacions de les Bases reguladores per a la Concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva per l'atorgament d'ajuts econòmics per arranjaments d'habitatges que es lloguin mitjançant la Borsa d'Habitatge i per llogar habitatges mitjançant aquest mateix servei.

Amb la modificació d'aquestes bases, s'inclou també com a destinatàries d’aquests ajuts les persones jurídiques (fins ara només s'adreçava a persones físiques), exceptuant les entitats financeres i fons de capital risc i de titulació d’actius.

L'ajut per a arranjaments dóna suport econòmic a persones propietàries d’habitatges que per poder incloure la seva propietat a la Borsa d’Habitatge han de fer-hi arranjaments, tant per adequar-lo per poder llogar o per complir requisits (cèdula habitabilitat, certificat eficiència energètica).

Pel que fa a l'ajut per llogar habitatges a través de la borsa, l’Ajuntament finança les persones propietàries la diferència entre preu de mercat i preu de lloguer durant un any, ja que els habitatges llogats a través de la borsa han de tenir un preu com a mínim un 20% inferior al de mercat.

Aquesta mesura vol "potenciar la borsa de lloguer municipal", segons ha explicat el regidor d'Habitatge, Xavier Bernaldo, per tal "d'obrir el ventall i aconseguir més habitatge de lloguer assequible per qui el pugui necessitar".

Per part de Junts x la Garriga, que s'ha abstingut en la votació, Montse Llobet ha declarat que és "injust que només puguin accedir als ajuts els propietaris d'habitatges de la borsa" i que "caldria excloure de les bases els grans tenidors".

La CUP ha votat a favor per "la voluntat de potenciar la borsa d'habitatge ja que és una solució vàlida, paral·lela a altres eines, per mobilitzar el parc d'habitatges buits", en paraules del regidor Pep Tarradas, qui també ha afegit que el seu grup no destà d'acord amb el fet que"els grans tenidors puguin optar a la subvenció", sinó que caldria "mobilitzar els pisos dels petits tenidors".

Carlos Martín, del PSC, ha coincidit en la inclusió dels grans tenidors en les bases, tot i que ha agraït "el compromís per limitar" les persones jurídiques que poden optar als ajuts.

Ángel Guillén, de Ciutadans, ha votat també a favor: "tot el que sigui poder tenir lloguers assequibles tindrà el nostre suport", ha dit.

En resposta als dubtes generats sobre els grans tenidors, Bernaldo ha aclarit que una persona que tingui 6 o 7 propietats ja pot ser considerada un gran tenidor. "Si un d'aquests grans tenidors posa un pis a la borsa, benvingut serà", ha declarat.

Els canvis en les bases s'han aprovat amb 15 vots a favor i dues abstencions.

Conserge per Can Luna

El ple ha aprovat també la modificació de la Relació de Llocs de Treball i de la Plantilla de Personal de l’Ajuntament per a la creació del lloc de treball de conserge de Participació Ciutadana amb 12 vots a favor (equip de govern i CUP) i 5 abstencions (Junts x la Garriga, PSC i Ciutadans).

La plaça de conserge anirà destinada a Can Luna, en previsió també de l'ampliació l’espai amb nous serveis com la Ràdio Municipal o l’Espai Jove.

El regidor de Recursos Humans, Jordi Pubill, ha destacat "la necessitat de crear aquest lloc de treball l'abans possible".

Montse Llobet, de Junts x la Garriga, ha explicat que el seu grup municipal s'ha abstingut perquè calia crear aquest lloc "de manera més ordenada", tenint en compte que serà en el proper plenari quan es portarà a debat l'aprovació de la Relació de Llocs de Treball de l'Ajuntament.

Des de la CUP, Pep Tarradas ha coincidit en què "obrir aquesta plaça és de màxima urgència i necessitat", tot i que també ha posat èmfasi en el "desordre" quant a la seva creació.

El regidor socialista Àlex Valiente ha explicat que, tot i ser "un lloc urgent i necessari", el seu grup "no està d'acord en com s'està aplicat la part organitzativa de la Relació de Llocs de Treball", d'aquí la seva abstenció.

Ángel Guillén, de Ciutadans, ha declarat que "la plaça necessitava estar regularitzada" i ha manifestat el seu "malestar per com s'implementen les noves places". El regidor també s'ha abstingut en la votació del punt.

L'alcaldessa, Dolors Castellà, ha volgut deixar clar que "des de l'àrea de Recursos Humans no es fa cap pas que no pertoqui" i que "la persona que està realitzant ara aquesta tasca podrà concòrrer al concurs públic que s'obrirà".

També s'ha aprovat per unanimitat la proposta de nomenament de Montserrat Rocabayera Fusté com a jutgessa de pau de la Garriga, càrrec que ha exercit des de l’any 2008.

Primer pas pel canvi de gestió de Les Caliues

D'altra banda, el ple ha aprovat la incoació de l’expedient per al canvi de gestió del servei de l’Escola bressol municipal Les Caliues, de manera que, si l'expedient acaba materialitzant-se, l'escola bressol passaria de la gestió indirecta actual, en la modalitat de concessió de servei públic, a la gestió directa en la modalitat de contracte de serveis.

Així ho ha explicat el regidor d'Hisenda, Lluís Marco, qui ha afegit que "de manera paral·lela, s'està treballant en el nou model de l'escola bressol, per tenir-ne el control de manera més rigorosa".

Junts x la Garriga ha votat a favor de la iniciació de l'expedient.

La CUP, malgrat voltar a favor,  ha traslladat alguns dubtes sobre aquest punt, ja que reclamen "un model de gestió 100% directa del servei". "No s'ha mostrat que aquest sigui l'objectiu final, però entenem que amb aquest punt s'obre aquesta possibilitat", ha explicat Pep Tarradas, qui ha reclamat uns "mecanismes de control més directes".

Des del PSC, que s'ha abstingut, Àlex Valiente ha recordat que " cal treballar en model òptim per la gestió de l'escola bressol".

Ángel Guillén, de Ciutadans, també ha votat a favor i ha remarcat que "cal mantenir aquest servei tan necessari".

Quatre mocions presentades

El grup municipal de Ciutadans ha presentat una moció de condemna als actes vandàlics i violents ocasionats pels manifestants en defensa de Pablo Hasél i el recolzament de l'ajuntament de la Garriga als cossos de seguretat.

Ha decaigut per 12 vots en contra (equip de govern i CUP), 2 abstencions (Junts x la Garriga) i 3 vots a favor (Ciutadans i PSC).

Els grups municipals d'ERC, Junst x la Garriga i els regidors i regidora no adscrits han presentat una moció de suport a l'amnistia. S'ha aprovat per per 14 vots a favor, 2 abstencions (PSC) i un en contra (Ciutadans).

Per la seva banda, el grup municipal de la CUP ha presentat una moció en suport a la Iniciativa Legislativa Popular de proposta de Llei de declaració del Parc Natural del Montseny, de Paratges Naturals d'Interès Nacional i de Reserves Naturals Integrals (ILP Montseny). La moció ha decaigut per 13 vots en contra (equip de govern, PSC i Ciutadans), dos a favor (CUP) i dues abstencions (Junts x la Garriga).

Finalment, els grups municipals de la CUP, Junts x la Garriga, ERC i els regidors i regidora no adscrits han presentat una moció en defensa de la llibertat d'expressió i de rebuig a l'empresonament del raper Pablo Hasél. Ha estat aprovada per 14 vots a favor i 3 en contra (PSC i Ciutadans).