Corpus

Corpus 2021

Els dies 5 i 6 de juny, la Garriga celebra Corpus i, un cop més, la festa haurà de repensar-se degut les mesures de contenció de la pandèmia. Malgrat això, la intenció és que la ciutadania pugui seguir gaudint d'aquesta festa tradicional, això sí, d'una manera diferent.

Abans dels dies 5 i 6, però, la festa començarà a escalfar motors dissabte 29 de maig, a les 19 h, amb la inauguració de l'exposició del Concurs de cartells de Corpus, a Can Raspall. La mostra es podrà visitar les tardes de 17 a 20 h, fins al dia 5 de juny.

A més, el 35è Concurs Popular d'Aparadors de l'ASIC donarà colors als comerços del poble, sota el lema "La Garriga floreix amb el Corpus". Els aparadors decorats es podran veure de l'1 al 6 de juny.

Els dies 2, 3 i 4, a l'Ajuntament, es podrà veure la instal·lació creada per alumnes del taller d'infants de l'EMAD "L'empremta de les flors". I també el dia 3, no us perdeu la façana de l'EMAD, que lluirà engalanada amb motius florals.

Cultura i flors

El Corpus, festa religiosa de tradició pagana, enguany, oferirà un espai per a la cultura popular, davant la impossibilitat de fer activitats al carrer. Així, el Teatre de la Garriga - El Patronat acollirà l'espectacle Phantasticum, dirigit per Albert Vilar, un espectacle teatralitzat de música, cant, dansa i cultura popular protagonitzat per les entitats de cultura tradicional i popular garriguenques. Es faran passis tant dissabte com diumenge i les entrades es poden reservar al web del teatre.

El Centre de Visitants també se suma a la celebració del Corpus amb l'activitat familiar "Preparem la catifa". Cal inscripció prèvia a info@visitalagarriga.cat o al telèfon 610 477 823.

Dissabte a les 17 h, el cor Kantikune farà el concert  Requiem a la parròquia de Sant Esteve.

Les flors tampoc faltaran aquest any, amb una catifa central a la plaça de l'Església, que lluirà diumenge. I serà també en aquesta mateixa plaça, on tindrà lloc una actuació molt especial: des del balcó de l'Ajuntament, diferents corals garriguengues interpretaran la Cançó de Corpus amb què l'any passat l'escena musical de la Garriga va voler mantenir viva la tradició. Aquesta commemoració del Corpus també comptarà amb l'actuació dels gegants i un ball homenatge.

Diumenge a la tarda també es lliurarà el premi del Concurs de Cartells de Corpus 2022 i hi haurà un concert de sardanes al Passeig, amb la Cobla Jovenívola de Sabadell. L'acte servirà per estrenar la sardana Corpus a la Garriga, d'Antoni Guinjoan. Com que l'aforament és limitat, cal fer reserva prèvia al correu agrupaciosardanistalagarriga@gmail.com, indicant nom, cognoms i telèfon de cada persona inscrita.

Corpus 2020

 

El context excepcional de l'actual crisi sanitària de la Covid ha obligat a suspendre la Diada de Corpus i no permet que el proper 14 juny els carrers de la Garriga s’omplin de catifes i, sobretot, del nombrós públic que any rere any visita el poble per gaudir d’aquesta jornada històrica i coneguda arreu.

Tot i això, la celebració del Corpus de la Garriga es farà ben present al municipi.

La festa es celebrarà amb una colla de propostes alternatives per a tots els públics i edats.  Una de les novetats d’aquesta edició marcada pel confinament serà la recuperació de les llumenetes: la il·luminació amb què tradicionalment es guarnien enramades, finestres i balcons. Per la seva banda, les entitats de cultura popular que el dia de Corpus sempre surten al carrer, han preparat pel proper diumenge 14 de juny particiciparan una instal·lació estàtica a la porta de l'Ajuntament.

L'escena musical garriguenca també vol fer present la festa i ha enregistrat una versió de la cançó de Corpus que estrenarà a les 13 h.

Corpus 2019

Les flors i els elements vegetals cobriran la Garriga, un any més, amb motiu de la Festa de Corpus 2019. La diada, que el 2015 va ser declarada Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional, se celebrarà el 16 de juny.

Des de primera hora del matí, es confeccionaran 29 catifes florals, un mural de flors al barri de Dalt, la font de l’Ou com balla i quatre altars.

Com sempre la jornada comptarà amb moltes activitats complementàries com concerts, actuacions castelleres, balls tradicionals, swing, exposicions o l’animació dels personatges Ginesta i Pallofa, acompanyats del capgròs Clavellot.

La diada serà també una oportunitat d’or per conèixer el municipi, el seu patrimoni i els seus indrets més emblemàtics, amb portes obertes a espais com el refugi antiaeri, la vil·la romana de Can Terrers o la Doma. 

La programació de Corpus, però, arrenca divendres 7 de juny amb exposicions, la trobada de gegants, la cursa colors corpus run...

La diada de Corpus

El Corpus de la Garriga, declarat com a Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional, és una festa reconeguda arreu.

Durant el dia de Corpus es confeccionen prop de 30 catifes florals, on llueixen 240.000 clavells acompanyats d’altres tipus de flors i elements vegetals (en especial clavells, xiprer, bruc, terra de pi i esclòfia d'arròs). A més de les catifes es fan dos altars de flors, un mural i el ja tradicional Ou com balla. Les catifes es fan des de primera hora del matí i, durant tot dia, el públic visitant pot passejar pels carrers i admirar els dissenys florals. Entitats, escoles i veïns i veïnes de totes les edats són els encarregats de l’elaboració de les catifes amb la col·laboració de tothom qui hi vulgui participar. La jornada de Corpus compta, a més, amb moltes activitats complementàries com concerts, castellers, balls, exposicions i un concurs d’aparadors, entre altres propostes culturals. 

La Diada és també una oportunitat d’or per conèixer el municipi, el seu patrimoni i els seus elements més emblemàtics. Per això durant tot el dia s’organitzen portes obertes a espais com el Refugi Antiaeri, les cases modernistes Can Raspall i la Casa Barbey, la vil·la romana de Can Terrers o el conjunt monumental de la Doma. 

En els darrers anys, la festa comença el cap de setmana abans i dura tota la setmana. Concerts, exhibicions, la cursa Colors Corpus Run i la Nit dels Aparadors són alguns dels actes.

Imatges

Documents adjunts

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 02-06-2021 09:26