Exposició sobre les persones refugiades a la Garriga durant la guerra civil

Última revisió 29-01-2016 11:48
29/01/2016

El vestíbul de l'entrada de l'ajuntament acollirà fins el 19 de febrer una petita mostra de docuemntas sobre els refugiats i refugiades del municipi durant la guerra civil.

Catalunya, des de l’inici de la Guerra Civil, va rebre molta població refugiada, que fugia de les zones ocupades per l’exèrcit colpista de Franco. La Generalitat intentava repartir de manera més o menys equitativa aquesta població per tot el país. Però pobles com la Garriga, amb un amplíssim eixample d’estiueig ple de grans torres -que en molts casos havien quedat lliures- no només van rebre una quantitat de gent refugiada molt més elevada de la que corresponia, sinó que, a partir de març de 1937, també van rebre moltes persones que fugien dels incessants bombardejos sobre Barcelona.

En aquests documents s'hi pot veure un llistat de persones refugiades de març de 1937 i cartes emeses des de l’Ajuntament el setembre del mateix any que posen de manifest la constant arribada de més persones refugiades i la greu crisi d’organització, espai i alimentació que tot això començava a comportar.

El 1936, quan va començar la Guerra Civil, la Garriga tenia poc més de 3.000 habitants. A final de 1938, poc abans d’acabar, en tenia uns 10.000. L’Arxiu municipal ha conservat el rastre d’aquestes persones, de la seva arribada, dels problemes per trobar menjar i el més bàsic per poder sobreviure.