Per una mobilitat sostenible en els polígons

Última revisió 16-09-2021 11:20
17/09/2021

El Consell Comarcal presenta un informe per millorar les condicions d’urbanització, accessibilitat i mobilitat dels Polígons d’Activitat Econòmica del Vallès Oriental.

Aquesta setmana es va presentar a la Garriga, entre els polígons industrials de Ca n’Illa i Can Terrers, l’informe ”Estudi i definició de les línies de millora de les condicions d’urbanització, accessibilitat i mobilitat dels Polígons d’Activitat Econòmica del Vallès Oriental”.

A l’acte, on van intervenir el vicepresident segon i conseller de Promoció Econòmica i Estudis del Consell Comarcal, Jordi Manils, l’alcaldessa de la Garriga, Dolors Castellà, el secretari general de CCOO del Vallès Oriental, Maresme i Osona, Lalo Plata, i Marc Vila, de la consultora Solucions Geogràfiques, es van explicar els trets més característics de l’informe, impulsat per la Taula Vallès Oriental Avança (TVOA) amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Servei d’Ocupació de Catalunya.

L'estudi, elaborat per l'Observatori de Polígons d'Activitat Econòmica del Vallès Oriental (OPAE) i la consultora territorial Solucions Geogràfiques, ofereix una anàlisi de les actuacions previstes i l'estat dels PAE en matèria d'urbanització, accessibilitat i mobilitat i d'altres paràmetres importants, i s'estableixen un seguit de possibles línies estratègiques per millorar la seva diagnosi. Tots els PAE del Vallès Oriental obtenen un informe de resultats específic que permet actualitzar i ampliar tota la informació disponible.

L’estudi destaca que respecte l’accessibilitat i mobilitat hi ha un important marge de millora. Els PAE es troben en general molt segregats dels nuclis urbans. L’accessibilitat mitjançant el bus és possible al 44% dels PAE, unes xifres que són també baixes en bici (17%), en tren (6%) i a peu (45%). Aquestes xifres denoten la necessitat respecte al foment de la mobilitat sostenible i la millora de la integració dels PAE amb la xarxa de transports públics i carrils bici.

Segons l’alcaldessa, Dolors Castellà, aquest estudi “ens ha de donar les eines i fer la fotografia  d’on som com a comarca i què hem de millorar des del punt de vista de les comunicacions, les urbanitzacions i accessibilitat i poder dinamitzar els nostres polígons en la mesura que es mereixen”.

La diagnosi de l’estudi ofereix la valoració de l’estat d’urbanització, accessibilitat i mobilitat a petita escala, la qual cosa ajuda als municipis a trobar les seves deficiències als PAE (o virtuts) al detall. Les fitxes de cada municipi s'han lliurat als ajuntaments i es publicaran en el portal de polígons, a mida que els ajuntaments donin el vist i plau.

Entre les conclusions es fa referència a què la concertació territorial i el paper del Consell Comarcal seran claus per establir estratègies comunes i accions de millora a la comarca. Després del plantejament inicial, es proposen cinc línies estratègiques, centrades en la millora de l’estat de la urbanització, en les possibilitats de la mobilitat sostenible, la planificació dels PAE, la millora dels seus serveis i la professionalització de la seva gestió.

Pel que fa a la Garriga, una de les actuacions destacades que es proposen és la creació d'un servei de sharing de bicicletes elèctriques al polígons per potenciar la intermodalitat amb el tren.

Presentació de l'informe
Presentació de l'informe