Parlem de turisme: Manuel Joaquim Raspall i Mayol, l'arquitecte del Vallès

Última revisió 31-05-2022 10:06
01/06/2022

Fill de J. Raspall Masferrer, un indià que va tenir una fàbrica de cacau a l'Havana, i de Mercè Mayol (filla de la Garriga), va néixer a Barcelona el 24 de maig del 1877 a la plaça del Pi. El seu cosí, l'arquitecte Gaietà Buïgas, autor del monument a Colom de Barcelona i dissenyador de la  Font màgica de Montjuïc, entre altres, el va influir en la decisió d’estudiar arquitectura.

A la carrera va ser alumne de Lluís Domènech i Montaner i de Josep Puig i Cadafalch, que el van influir en l’estil modernista i l’aplicació de l’artesanat en l’arquitectura.  Interessat pel món de les arts, va cultivar la pintura i l'escriptura, escrivint i estrenant diverses obres de teatre, que eren la seva gran passió.

En l’àmbit de l’arquitectura va ser l’arquitecte municipal de la Garriga, Cardedeu, l'Ametlla del Vallès, Granollers, la Roca, Caldes de Montbui i Llinars, i és el responsable de l’urbanisme  i bona part del patrimoni modernista del Vallès Oriental. Amb una carrera professional molt prolífica, va construir des de fàbriques o equipaments comercials, a masies i cases d’estiueig, així com diverses edificacions per al cinema i el teatre, destacant el Molino de Barcelona, el Teatre Principal de Gràcia i l'Aliança del Poble Nou.

A la Garriga destaquem la planificació urbanística del municipi, l’Illa Raspall i més de 200 edificis que van des de del modernisme al noucentisme, fins a arribar a un déco incipient, i que formen l’escenari de l’arquitectura d’estiueig. A més, Can Mayol (actualment Can Raspall) va ser la primera obra que se li atribueix, fins i tot abans d’acabar la carrera d’arquitectura. És també al cementiri de la Doma on podem trobar la seva tomba.

Et pot interessar