Parcs naturals sí, però amb civisme

Última revisió 09-02-2021 13:02
10/02/2021

Els confinaments viscuts per la pandèmia de la Covid-19 i les desescalades successives han provocat que molts visitants hagin anat als espais naturals quan, en molts moments, no es podia sortir més enllà de l’entorn proper.

 

Aquesta sobrefreqüentació ha generat, doncs, problemes envers el medi natural, la població rural resident i entre les mateixes persones visitants.

És per això, que des de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona han posat en marxa una campanya divulgativa de sensibilització ambiental.

La campanya, que s’ha fet sota el lema “Parcs naturals sí, però amb civisme”, vol recomanar, a les persones que visiten els parcs naturals, quina ha de ser l'actitud durant la visita o estada en el medi natural:

-Aparcar sempre a les zones habilitades i fer servir el Bus Parc. Els cotxes mal aparcats, fora de les zones autoritzades, destorben a senderistes, animals i habitants dels parcs. Per anar al Montseny i a Sant Llorenç del Munt els caps de setmana funciona el transport públic integrat Bus Parc, un servei còmode, adaptat i ecològic, ideal per estalviar-se fums i embussos.

-En moto, cal circular amb prudència i a la velocitat permesa, ja que sovint es travessen petits nuclis urbans molt propers als parcs.

-Aparcar les autocaravanes només a les zones habilitades, generalment a la perifèria dels parcs.

-Circular en bicicleta pels camins senyalitzats, per pistes de mínim 3 metres d’amplada, amb molta cura i sempre a menys de 30 km/h (i, on calgui, a menys de 20 km/h).

-Seguir sempre els camins, els itineraris i les rutes senyalitzades. És fàcil i útil obtenir guies, planells i el millor assessorament als centres d’informació dels mateixos parcs o bé descarregar-se l’ app gratuïta de la Xarxa de Parcs Naturals, per portar tota la informació essencial a la butxaca -al mòbil-.

-Tenir cura de l’entorn dels bolets, encara que siguis un boletaire novell, per no malmetre l’ecosistema i que puguin seguir creixent cada temporada.

-Anar a menjar o a descansar a les àrees d’esplai i en cap cas fer botellot.

-Endur-se la brossa a casa o fer servir els contenidors instal·lats als parcs. Les deixalles atrauen els animals salvatges i poden perjudicar seriosament la seva alimentació.

-Portar el gos degudament lligat, perquè de sobte pot atemorir o fins i tot atacar els ramats que viuen i pasturen als parcs.

-Contemplar la natura en silenci, per no pertorbar els habitants dels parcs i tampoc els altres visitants. L’observació a distància amb prismàtics dels animals és una solució excel·lent per gaudir-ne sense destorbar-los.

-Anar prou equipats de roba i ben calçats per anar a muntanya, si més no, amb l’avituallament mínim necessari, per tal de no posar-vos en perill ni en situació de necessitar rescat.