Jornades Modernistes

L'Àrea de Patrimoni, Turisme i Promoció Econòmica organitzen les Jornades Modernistes de la Garriga. Una cita que pretén reflexionar, a través de diferents actes lúdics i culturals, sobre el moviment modernista i el que ha significat el seu patrimoni per a la Garriga i el país.

Les Jornades Modernistes indaguen en la figura d'arquitectes que van deixar petja a la Garriga i, alhora, incideixen en alguns personatges clau en la història del moviment.

La música sempre hi té un paper destacat, amb concerts de música de l'època en espais emblemàtics del patrimoni garriguenc. Música, història i patrimoni, doncs, van de bracet en el decurs de les jornades. Durant el cap de setmana també es fan visites guiades, conferències i lectures dramatitzades, entre altres activitats divulgatives.

Tot plegat -la diversitat d'actes, espais i horaris-, amb la voluntat de fer arribar el Modernisme i la seva relació determinant amb la Garriga a tota mena de públic, de manera que tant el públic especialitzat com les famílies o aquelles persones amb inquietuds culturals o ganes de passar una bona estona, trobin una proposta que els satisfaci.

Del 2012 al 2015 les Jornades es van fer al juliol i a partir del 2016, a l'octubre.

Jornades Modernistes 2022

Les Jornades Modernistes, del 7 al 9 d’octubre de 2022, comptaran amb un programa d'actuacions, activitats, tallers, visites guiades, les Festes del Bosc i la tradicional desfilada. Enguany, a més, inclouen algunes activitats prèvies.

Abans, però, per anar obrint boca, s'han preparat algunes activitats prèvies. Així, divendres 30 de setembre, s'inaugura l'exposició "La Garriga modernista més íntima", una mostra de roba interior de l'època, organitzada per la Filanda, la Fundació Universitària Martí l'Humà i l'Associació Modernista la Garriga. Es podrà visitar, prèvia reserva a info@fumh.cat, fins al 14 d'octubre, a la Casa Ramos (c. Figueral 43).

Dissabte 1 d'octubre, s'ha programat "Descobrim paisatges de novel·la modernista", una caminada pels espais on té lloc la trama d'Els sots feréstecs, de Raimon Casellas, primera novel·la modernista catalana.

També, durant el matí de dissabte, es faran passejades modernistes, per les residències de persones grans i pel mercat. Membres del taller de costura modernista lluiran vestuari per l'ocasió.

Com era la Garriga abans de l'estiueig?

Una xerrada per descobrir com era la Garriga abans de l'arribada de la burgesia donarà el tret de sortida a les Jornades Modernistes.

La ponència, a càrrec de l'historiador Jordi Llimargas, farà un repàs a la transformació del municipi des de petit nucli rural entre els mercats de Granollers i Vic, fins a vil·la residencial d'inicis del segle XX, després de l'arribada del tren. Serà a la plaça de Santa Isabel, a les 18.30 hores.

Després, a les 20 hores, a Can Raspall, tindrà lloc la inauguració de les XI Jornades Modernistes de la Garriga, que comptarà amb la participació de l'Associació Modernista amb el seu vestuari de gala. L'acte també serà l'escenari del lliurament dels diplomes del taller de costura modernista. Membres de l'Escola Municipal de Música Josep Aymerich tocaran un repertori de l'època.

A partir del mateix divendres 7 d'octubre, i fins al dia 9, a més, alguns restaurants garriguencs oferiran menús modernistes. Més informació a www.visitalagarriga.cat.

Artesania i circuits termals

La jornada de dissabte 8 d'octubre de les XI Jornades Modernistes començarà de bon matí, amb les parades de marxants i artesans als carrers Banys i Centre, que inclouen tallers i activitats de dinamització. A més, a la tarda, se sumarà la mostra d'oficis modernistes.

Aquelles persones que busquin gaudir d'una experiència termal, poden reservar la seva entrada al circuit termal matiner de l'Hotel Balneari Blancafort Spa Termal (93 860 56 00 o ctb@hotelblancafort.com), o al de tarda, a l'Hotel Termes la Garriga (93 871 70 86 o a info@termeslagarriga.com). Totes dues experiències tenen un preu especial per les Jornades de 20 €.

A la nit, a més, l'Hotel Termes ofereix un sopar de gala modernista, amb menú degustació i acompanyament musical, per 25 €. Cal reservar a 93 871 70 86 o a info@termeslagarriga.com.

Visites guiades i animacions al carrer

Durant les Jornades Modernistes no poden faltar les visites a espais històrics de la Garriga organitzades pel Centre de Visitants. Així, dissabte, s'han programat microvisites a l'Illa Raspall, a les 11 i les 12 hores, i l'itinerari guiat "El modernisme popular", a les 17 hores, amb sortida des de Can Raspall. Per a totes, és imprescindible reserva prèvia al telèfon 610 47 78 23 o info@visitalagarriga.cat.

En diferents moments de la jornada, a més, les persones que visitin la Garriga podran gaudir d'espectacles de carrer: a les 12 hores, a la plaça Can Dachs, un personatge ben curiós mirarà d'arreglar una caixa de música combinant humor gestual i manipulació d'objectes a Music Box. A les 12.15 hores, al jardí de l'Hotel Blancafort, es farà una exhibició de Ball de Cintes amb música de Grallarriga. A la tarda, a les 17.30 i a les 20.30 hores, davant del Pou Calent, hi trobareu Sol i núvol, tot un homenatge a les persones que venien a estiuejar a la Garriga. I a les 18 i a les 20.30 hores, a la plaça Can Dachs, concert de pianola.

Escenes teatralitzades i xerrades

Com en anterior ocasions, tampoc faltaran les escenes teatralitzades. Frec a Frec ens porta enguany Seducció modernista, les peripècies d'un seductor a través de diferents espais. Començarà a Can Raspall a les 18 hores.

En l’apartat de conferències, per dissabte s'ha programat una xerrada-vermut, a les 12.30 hores a l'Hotel Blancafort, que posarà Una mirada a la cuina del modernisme, a càrrec de Núria Bàguena, professora i assessora de patrimoni culinari.

A la tarda, Alfons Carner Suñol i Albert Benzekry Arimon protagonitzaran la xerrada-conversa Els Suñol, una família estiuejant a la Garriga. Serà a les 19 hores, al jardí de Can Carner, el pati de la casa familiar.

Desfilada, teatre i Festes del Bosc, pel diumenge de Jornades Modernistes

Diumenge 9 d'octubre, darrer dia de les Jornades Modernistes 2022, arrencarà amb les parades de marxants i artesans, que podreu visitar fins les 14 hores als carrers Banys i Centre.

A partir de les 10.30 i fins les 13 hores, Can Ramos tornarà a convertir-se en l'escenari de les Festes del Bosc, organitzades per l'àrea de Cultura i la Fundació Universitària Martí l'Humà, que inclouen xerrades, tallers i actuacions musicals i teatrals. 

A les 11 i les 12 hores, repetiran les microvisites a l'Illa Raspall, una activitat organitzada pel Centre de Visitants que requereix de reserva prèvia (610 47 78 23 o info@visitalagarriga.cat).

També a les 11 i a les 12.30 hores, si passeu pel Pou Calent, podreu conèixer de primera mà L'elixir de la vida del professor Karoli, un espectacle que us traslladarà a les fires de fa 100 anys.

La plaça de l'Església tornarà a lluir les millors gales per acollir la tradicional desfilada modernista, per on passaran, sobre la catifa vermella, persones, parelles o grups que podran mostrar al públic la seva indumentària. Les persones que vulguin participar a la desfilada, han d’enviar un correu a promocio@ajlagarriga.cat.

Les XI Jornades Modernistes de la Garriga acabaran diumenge a la tarda, amb l'itinerari guiat "El modernisme de la burgesia" (reserves a 610 47 78 23 o info@visitalagarriga.cat) i l'espectacle teatral L'esperit feréstec, al jardí de la Casa Emili Sala. El grup Frec a Frec adapta la novel·la Els sots feréstecs, de Raimon Casellas, la primera novel·la modernista catalana, en un espectacle d’humor negre amb un vocabulari molt ric i propi de l’època.

Un cop passades les Jornades Modernistes, el dia 22 d'octubre, la Fundació Universitària Martí l'Humà organitza una visita a la sala 19, dedicada al Modernisme, del Museu Nacional d'Art de Catalunya. Per més informació i reserves: info@fumh.cat i 93 860 50 60.

Es pot descarregar el tríptic en el document adjunt o recollir la versió en paper als equipaments municipals.

Imatges

Vídeos

Vine a les Jornades Modernistes de la Garriga del 7 al 9 d'octubre!!!

Vine a les Jornades Modernistes de la Garriga del 7 al 9 d'octubre!!!

Jornades Modernistes La Garriga resum

VOTV - La Garriga celebra les Jornades Modernistes aquest cap de setmana

VOTV - Tot a punt per unes noves Jornades Modernistes de la Garriga.

VOTV - La forja, protagonista a les Jornades Modernistes de la Garriga.

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 04-10-2022 10:27