Reconeixement de la il·legalitat dels tribunals franquistes

Última revisió 22-02-2023 21:55
23/02/2023

La sessió plenària del mes de gener ha aprovat una moció per reconèixer la il·legalitat dels tribunals franquistes i el caràcter il·legal i radicalment nul de totes les condemnes i sancions.

Amb aquesta moció, presentada per ERC, Junts per la Garriga, CUP, PSC i els regidors i regidora no adscrits, i aprovada amb l'abstenció de Ciutadans, es proclama la condemna institucional dels consells de guerra i les sentències del Tribunal de Orden Público.

El text també preveu la creació d'instruments d'assessorament i acompanyament per a les famílies de les víctimes i persones represaliades per la dictadura franquista per tal d'obtenir les certificacions de nul·litat i reparació i la promoció de les polítiques integrals de memòria democràtica, sobretot les que fan referència a les dones i a la matèria educativa.

Tots els grups municipals que han presentat la moció han agraït la feina de les persones i entitats que treballen incasablement i de manera gratuïta en la recuperació de la memòria històrica i han coincidit a destacar la importància d'aquesta tasca per conscienciar sobre el que van aconseguir les persones que van lluitar contra el feixisme.

Ángel Guillén va explicar la seva abstenció al·legant que "la moció oblida una part de les víctimes, les de la reraguarda, que van morir a mans de les milícies de la CNT FAI", i que ja existeix una llei de reparació jurídica de les víctimes de tribunals franquistes.

Et pot interessar