Núria Albó, Garriguenca Il·lustre

Última revisió 29-03-2023 20:08
30/03/2023

El ple del mes de març aprova per unanimitat concedir a la primera alcaldessa de la Garriga el títol de Persona Il·lustre.

Núria Albó i Corrons passa a formar part de la llista de Persones Il·lustres de la Garriga, una distinció que, fins ara, ostentaven 5 persones: Martí Sunyol i Genís, Jordi Mas i Castells, Josep Aymerich i Subirats, Manuel Joaquim Raspall i Mayol i Albert Benzekry i Fortuny.

El plenari ha votat per unanimitat concedir el títol a qui va ser la primera alcaldessa de la Garriga (i primera en democràcia), destacant alguns dels seus mèrits (que ha repassat el regidor de Cultura, Lluís Rodríguez), com les seves facetes docent i literària (va lluitar pel català donant classes tot i l'amenaça de la censura i ha rebut diversos guardons com a escriptora), el seu treball pel municipi en les branques de l'ensenyament, l'assistència sanitària i la qualitat de vida i realitzant obres públiques com la millora de la xarxa de clavegueram, la reforma de la plaça de l'Església, la renovació de l'Escola Municipal de Música o la construcció del CAP. També va ser la primera alcaldessa a oficialitzar un casament civil, va organitzat la primera i única trobada d'alcaldesses, l'any 2010 es va decidir anomenar la Biblioteca de la Garriga Núria Albó i el 2012 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Carlota Torné, regidora de Junts per la Garriga, ha remarcat "la gran trajectoria professional indiscutible" de Núria Albó i ha remarcat "el seu llegat amb instal·lacions imprescindibles com l'Escola Tagamanent, l'Institut Blancafort o Can Violó, en una època on no era habitual una dona alcaldessa".

Per part de la CUP, Pep Tarradas ha destacat "la importància de la seva tasca professional i com a política municipal. No només com a persona compromesa amb els drets civils i socials, sinó també per obrir pas en un món masculinitzat com la política".

Alex Valiente, del PSC, ha manifestat que Núria Albó és "una inspiració" i "més enllà del que representa pel Partit Socialista i per la democràcia, és una persona que ha treballat moltíssim per la literatura i una pionera com a dona dins la politica municipal".

Finalment, Ángel Guillén, de Ciutadans, s'ha mostrat "ple d'orgull" per atorgar aquest reconeixement, posant en valor "que es doni en vida".

Ordenança per regular la publicitat a la via pública

El ple també ha debatut i aprovat per unanimitat l'inici de l'expedient per redactar una ordenança municipal reguladora de la instal·lació d'elements de publicitat visibles des de la via pública.

L'encarregada de la redacció serà la Comissió d'Urbanisme i el text tindrà per objectiu crear un marc normatiu per ordenar la instal·lació d’elements de publicitat visibles des del carrer, ja que s'ha cregut que al municipi hi ha una quantitat considerable de cartells publicitaris col·locats en zones periurbanes que degraden el paisatge urbà.

També s'ha aprovat de manera definitiva la denominació de Passatge U d'Octubre de l'espai entre l'Auditori i l'Escola Municipal de Música, després de desestimar l'al·legació presentada pel grup municipal de Ciutadans.

En la sessió s'han aprovat també les bases reguladores per la concessió d'ajuts consistents en l'assignació de personal de suport especialitzat del servei d'atenció a la diversitat, en els casals d'estiu. Es vol garantir, així, la inclusió dels infants amb necessitats educatives especials, la igualtat de condicions en l’accés en aquest servei i la distribució equitativa d’hores de suport personal especialitzat d’atenció a la diversitat.

Habitatge

En l'apartat d'habitatge, el ple ha aprovat dos punts: el primer, la modificació de les bases reguladores per a la concessió d'ajuts econòmics per facilitar l'accés a l'habitatge. La modificació estableix un nou topall de 900 € en el preu del lloguer per poder optar a aquestes subvencions (fins ara era de 750 €).

El segon, també ha estat una modificació de bases, en aquest cas les que regulen la concessió de subvencions per arranjaments d'habitatges que es lloguin a través de la Borsa d'Habitatge. Amb la modificació, podran optar també a aquest ajut les persones propietàries que lloguin el seu habitatge a persones amb resolució favorable de la Mesa d’Emergència (que inclou persones en risc d’exclusió residencial per trobar-se en situacions de vulnerabilitat i d’emergència econòmica i social), o que el cedeixin a l’Agència de l’Habitatge perquè el llogui també a persones amb resolució favorable de Mesa d’Emergència.

Declaració institucional pel 8M

Un any més, el plenari de la Garriga s'ha adherit a la declaració institucional de la Diputació de Barcelona del Dia Internacional de les Dones, reiterant així el seu compromís municipalista per unes polítiques locals feministes.

El text d'enguany posa èmfasi en el paper estratègic dels governs locals en la lluita per la igualtat, impulsant polítiques locals i treballant amb altres administracions, i en el compromís per seguir desplegant polítiques feministes transformadores, que apostin per eliminar les desigualats en tots els àmbits de la vida pública i privada des de la política, la ciència, la salut , els esports, el treball, les cures... i també en el canvi tecnològic i l'educació en l'era digital, per a aconseguir la igualtat de gènere i l'apoderament de totes les dones i nenes.

Et pot interessar