Projecte la Garriga invisible

El projecte la Garriga Invisible, impulsat per l'Àrea de Patrimoni de l'Ajuntament de la Garriga, va néixer amb aquests objectius:

  1. Posar en valor espais urbans, arquitectònics o paisatgístics i explicar l’evolució del paisatge, l’urbanisme i la societat garriguenques a partir d’elements fins ara menystinguts per les polítiques d’activació patrimonial.
  2. Fer aquest procés aplicant tècniques de la interpretació del patrimoni i fent un ús central de la participació ciutadana. Sense menystenir la recerca formal, el pal de paller dels continguts dels diversos espais ha de sorgir de la participació de la gent que viu i fa ús d’aquell espai.
  3. Fomentar el sentiment de pertinença, la integració i l’adquisició de coneixements sobre l’espai on viuen de les persones on es desenvolupi el projecte i, també, de la resta de població de la Garriga.
  4. Realitzar un projecte cada dos anys, de manera que la Garriga Invisible compti amb un corpus de coneixement i unes actuacions sobre el terreny regulars i sostingudes en el temps.
  5. Crear una Estació d’Interpretació a partir del procés de participació de cada projecte, lligada a l’estructura de senyalització turístico-patrimonial que ja fa anys que desenvolupa l’Ajuntament de la Garriga. L’indret on situar aquesta estació d'interpretació també ha de sortir de la participació ciutadana.
  6. Generar activitats (visites guiades, activitats interpretatives...) que posin en valor la Garriga Invisible i que s’integrin a l’oferta turístico-patrimonial de la Garriga.

La primera acció vinculada al projecte es va realitzar al barri del carrer Nord, als coneguts com a Pisos del Secretari. Va consistir en la realització d'un procés participatiu, liderat per l'empresa Adhoc Cultura SL, per encàrrec de l'Ajuntament de la Garriga. El procés es va allargar entre els anys 2020 i 2021, a causa de la pandèmia de la COVID-19.

El resultat d'aquesta recerca es troba als documents que us podeu descarregar a la pàgina del Centre de Documentació Històrica i a les entrevistes que podeu consultar aquí.

Així mateix, durant l'any 2022, s'ha instal·lat al carrer Nord una estació d'interpretació que permet conèixer la història del barri i de la seva gent in situ.

Imatges

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 19-10-2022 14:25