Recàrrec als pisos buits

Última revisió 13-12-2019 13:47
28/11/2019

El plenari de novembre aprova una nova taxa per la qual els habitatges buits tindran un recàrrec del 25% en l’Impost de Bens Immobles.

Aquesta mesura, que afectarà 47 pisos de grans tenidors, pretén fomentar-ne el lloguer. Tal i com ha explicat el regidor d’Hisenda, Lluís Marco, la intenció d’aquesta mesura “no és recaptatòria, sinó que ha de servir d’incentiu a l’hora de posar en lloguer aquests habitatges”.  Marco ha afegit que la taxa pren les bases proposades per la Diputació de Barcelona, que estableix el màxim de gravamen en el 50% de l’IBI. “Trobem raonable començar per una cota baixa i l’any que ve veurem si cal augmentar o ja és una bona mesura”, ha afegit el regidor.

Des de Junts per la Garriga, Xavier Bernaldo, ha destacat que es tracta d’una ordenança “molt reclamada i necessària per acabar amb els immobles buits al municipi. Malgrat això, Bernaldo ha afegit que “per evitar la reiteració de la desocupació, proposaríem que el recàrrec fos progressiu”.

Pep Tarradas, regidor de la CUP, ha explicat que aplicar tan sols un 25% de recàrrec “és gairebé purament simbòlic”. “Cal aprofitar totes les eines legals que tenim com a administració pública per lluitar per aquest dret fonamental que és l’habitatge”, ha afegit.

Alex Valiente, del PSC, ha valorat positivament la mesura, com a complement de la borsa de lloguer assequible. “És una eina molt encertada”, ha dit. El regidor també s’ha mostrat d’acord amb la proposta de Bernaldo de fer el recàrrec progressiu.

Finalment, des de Ciutadans, Ángel Guillén també ha trobat el gravamen del 25% “una mica irrisori”. “Si volem donar-li la finalitat que mereix, potser caldria sortir d’inici amb el 50%”, ha explicat.

Per la seva banda, l’alcaldessa, Dolors Castellà, ha explicat que aquest tipus de mesures, que d’entrada poden semblar més simbòliques, han de servir “per canviar el concepte d’habitatge i que passi de ser mercantil a un bé social”.

L'ordenança reguladora del recàrrec sobre l'IBI dels immobles d'ús residencial que es troben desocupats amb caràcter permanent s’ha aprovat finalment per 14 vots a favor i 3 abstencions (CUP i Ciutadans).

Adhesió al manifest del 25N

D’altra banda, en el plenari, també s’ha aprovat per unanimitat la modificació del contracte de neteja dels edificis municipals, per tal d’incloure noves dependències com la nau dels bombers, el magatzem de Can Luna, el rober de Càritas, una nova planta de la Torre del Fanal i la pista de Ca n'Illa.

A més, tots els grups municipals s’han adherit al manifest del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, llegit per la regidora Txell Catalan.

IBI
IBI