La nova ordenança de civisme, en camí

Última revisió 31-01-2024 20:01
01/02/2024

El ple municipal del mes de gener ha aprovat iniciar l’expedient i encarregar a la Comissió de Gestió Interna la redacció de l'Avantprojecte d'Ordenança de civisme i convivencia de la Garriga.

Amb els vots favorables de tots els grups municipals, el ple de gener ha decidit iniciar els tràmits per elaborar una nova ordenança de civisme per al municipi. I és que la sessió d’aquest dimecres ha servit per aprovar l’inici de l’expedient i l’encàrrec de la redacció del document a la Comissió de Gestió Interna, formada per representants de tots els grups municipals i personal tècnic.

Un cop redactat el text de l'avantprojecte, la Comissió haurà d’elevar una proposta d’ordenança al ple municipal en un termini no superior a sis mesos.

En paraules de l'alcaldessa, Meritxell Budó, "els ajuntaments necessitem dotar-nos d'eines per fer front als preptes relacionats amb el civisme i ara la garriga no disposa d'una ordenança que permeti aplicar sancions davant accions incíviques".

L'ordenança, que podria estar enllestida abans que acabi l'any, abarcarà aspectes com la recollida de residus, la circulació de tota mena de vehicles, l'ocupació de la via pública, els excrements de gossos... "tot allò que trenca la convivència".

Budó ha remarcat la intenció que aquesta ordenança es treballi "conjuntament" i que sigui fruit de la participació amb altres actors com els consells d'Infants i Adolescents. "Si tothom es fa seva aquesta ordenança, caldrà menys capacitat sancionadora".

Des de l'oposició, Jordi Pubill, de 100 % la Garriga, ha declarat que aquesta eina és "totalment necessària per fer justícia amb qui viu el poble de manera cívica".

Per part d'ERC, Txell Catalan ha encoratjat l'equip de govern "a tenir aviat un calendari de treball per començar a fer feina i que a l'octubre l'ordenança sigui una realitat".

Finalment, Francesc Boixader, de la CUP, ha afegit que és "important comptar amb l'opinió dels infants, ja que un poble pensat pels infants és un poble pensat per a tothom".

Pel desenvolupament econòmic

El ple de gener també ha aprovat, també amb els vots a favor de tots els grups municipals, un nou conveni de col·laboració entre els Ajuntaments d'Aiguafreda, l'Ametlla del Vallès, Canovelles, Les Franqueses del Vallès, Figaró-Montmany, Tagamanent i la Garriga per a la Promoció i Desenvolupament econòmic.

La finalitat d’aquest conveni és la d’oferir línies d’acció i uns serveis integrats el més eficients possible en matèria de polítiques actives de desenvolupament econòmic i ocupació, adreçades al conjunt de la ciutadania i empreses dels  territoris de les administracions públiques locals signants.

Així, els ajuntament signants treballaran de manera coordinada oferint serveis com orientació laboral, formació, Centre Local de Serveis a les Empreses, Xarxa Emprèn, Reempresa, Viver d’Empreses, punt PAE...

Mocions

En l'apartat de mocions, se n'han presentat dues. D'una banda, una presentada pels grups municipals de Junts per la Garriga i PSC per a la unitat institucional en defensa de la continuïtat del Gran Premi de F1 al Circuit de Barcelona-Catalunya més enllà del 2026, que s'ha aprovat amb els vots de l'equip de govern i de 100 % la Garriga i els vots en contra d'ERC i la CUP.

També s'ha aprovat una moció conjunta de tots els grups municipals per la creació d'un consorci de la xarxa pedalable del Vallès Oriental.