El pressupost per al 2023 augmenta en 770.000 €

Última revisió 01-12-2022 10:09
01/12/2022

El pressupost municipal ascendeix a 22.529.856,28 € i el de l’Organisme Autònom de Mitjans de Comunicació a 314.874,68 €. La xifra destinada a inversions és de 1.205.611,12 €.

Els comptes per a l’exercici 2023 de l’Ajuntament de la Garriga s'han aprovat en la sessió plenària del mes de novembre, celebrada aquest dimecres al vespre, a Can Luna. En total, el pressupost per al 2023 arriba als prop de 22.600.000 €, augmentant en un 3,52% respecte al de l'any en curs.

En el capítol d’inversions, destaquen l’augment de 50.000 € del Pressupost Participatiu, arribant així als 250.000 € per a l’edició del 2023; els 140.000 € per a una caldera de biomassa per a l'Escola Puiggraciós; els 290.000 € destinats a actuacions diverses a la via pública (accessibilitat, enllumenat, mobiliari urbà, parcs de lleure...) o els 120.000 € per al clavegueram.

A més, per a l’àrea d’Educació, es destinen 100.000 € a la gratuïtat dels llibres de text d’infantil i primària de les escoles públiques de la Garriga. Augmenten també les partides per Serveis Socials (80.000 €), Salut (10.000 €) i Cooperació (10.000 €).

La despesa corrent augmenta també, en 1.200.000 € més (un 14 %), degut a l’increment dels costos de l’energia.

Lluís Marco, regidor d’Hisenda, ha repassat les xifres del darrer pressupost de la legislatura, del qual l'equip de govern se sent "satisfet", per ser uns comptes "fruït de la negociació" amb PSC i CUP (malgrat el grup socialista va ser l'únic que va votar a favor), i "orgullós per l'increment de pressupostos socials".

Des de Junts per la Garriga, Montse Llobet ha declarat que la seva proposta seria "una esmena a la totalitat" del pressupost, ja que consideren que fan "un previsió d'ingressos difícils d'assolir", que "augmenten l'endeutament" i que no fan "cap inversió transformadora". Llobet també ha argumentat que enguany el grup va decidir no presentar cap proposta a l'equip de govern ja que mai han estat acceptades.

El grup municipal de la CUP, malgrat les negociacions, ha votat també en contra del pressupost, ja que el consideren "continuista". Així ho ha manifestat Pep Tarradas, qui ha remarcat que els canvis que van proposar "s'han quedat una mica a mitges". Per al regidor, el pressupost té "mancances greus" en les partides destinades a habitatge. També ha destacat les xifres dedicades a cultura i mobilitat.

Álex Valiente ha qualificat el vot a favor del PSC com a un "sí crític", justificat pel seu "compromís amb la ciutadania". Justament, el regidor socialista ha remarcat que les seves propostes "no són només del PSC, sinó de ciutadans i ciutadanes". Valiente ha destacat que algunes de les seves peticions s'han incorporat al pressupost, com destinar un local al Club Tennis Taula, o fer treballs de millora al pavelló de Can Violí. Malgrat això, ha expressat els seus "dubtes" pel que fa als ingressos previstos als comptes.

Finalment, Ángel Guillén, ha recordat que el seu grup tampoc va fer propostes pel pressupost per "la desgana mostrada els darrers tres anys", que feia que el seu grup hi votés en contra. En la línia de la CUP, ha considerat el pressupost "continuïsta", amb "moltes incerteses en l'apartat d'ingressos". També ha mostrat el seu desacord en l'apartat d'inversions, remarcant que "moltes de les partides no s'acaben executant o es fan sota mínims".

Declaració institucional del 25N

El ple de l'Ajuntament de la Garriga també ha aprovat per unanimitat la Declaració institucional del #25N Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones.

Enguany, posa el focus en les violències sexuals, les més prevalents, les més invisibilitzades i les més naturalitzades, i que cosifiquen, humilien, dominen, disciplinen, generen por i restringeixen la llibertat de les nenes, les adolescents i les dones. El text també destaca que els feminismes han impulsat dos grans canvis:  han posat el consentiment al centre, i han exigit que es faci efectiva la diligència deguda dels poders públics i que s’erradiqui tota forma de violència institucional.

Altres punts aprovats

La sessió plenària de novembre també ha servit per aprovar la modificació de les bases reguladores per a la concessió de subvencions per a les despeses de l'habitatge a les persones propietàries. Fins ara, aquests ajuts econòmics s'atorgaven a famílies monoparentals i pensionistes. Ara, degut a l'increment de persones en situació de vulnerabilitat, s'inclou tota la població i/o persones que viuen soles i augmenten de 180 a 200 €. El punt s'ha aprovat amb els vots a favor d'equip de govern, Junts, PSC i Ciutadans i l'abstenció de la CUP.

D'altra banda, també s'ha aprovat per unanimitat l'adhesió de l'Ajuntament al Consell de la Formació Professional i l'Ocupació del Vallès Oriental, una taula de treball per a la millora de la FP i per l'ocupació, que crea eines de coordinació entre entitats, recull i analitza dades i fomenta la participació.

L'Ajuntament de la Garriga participarà en els grups de treball sobre la relació de necessitats empreses-formació i al de transició escola-treball i abandonament.