El pressupost municipal per al 2024 ascendeix a 25.327.152,77 €

Última revisió 01-12-2023 13:25
30/11/2023

El ple del mes de novembre aprova un pressupost que compta amb 3.184.900 € destinats a inversions, entre les quals la construcció d'habitatge social de lloguer o els nous estudis de Ràdio Silenci.

El ple del mes de novembre ha aprovat el pressupost municipal per a l’any 2024, que ascendeix als 25.327.152,77 €.

La xifra total destinada a inversions és de 3.184.900 €, capítol on destaquen una sèrie de projectes estratègics de ciutat:

  • Construcció d'habitatge social de lloguer: 1.600.000 €
  • Nous estudis de Ràdio Silenci, a Can Luna: 110.000 €
  • Projecte d'una nova piscina municipal: 80.000 €
  • Projecte de la nova prefectura de la Policia Local: 60.000 €

Altres inversions

Més enllà d'aquests projectes estratègics, en l'apartat d'inversions també cal remarcar:

  • Arranjament de les cases dels mestres per al fons d'habitatges socials: 100.000 €
  • Reforma dels baixos de la Biblioteca Núria Albó: 40.000 €
  • Manteniment i millora del clavegueram: 120.000 €
  • Reacondicionament de l'espai del Club Tennis Taula Els 8: 100.000 €
  • Manteniment de la via pública: 80.000 €
  • Millores en l'enllumenat: 70.000 €

 

Valoracions del consistori i votacions

Tal i com ha explicat el regidor d'Hisenda, Albert Jiménez, que ha començat la seva intervenció admentent que el document es va enviar a l'oposició amb menys temps del que demanaven, les línies prioritàries del pressupost "es basen en donar respota a les necessitats en l'àmbit de l'acció social i potenciar el desenvolupament econòmic de la Garriga". També ha posat èmfasi en "les inversions prioritàries del mandat, com la construcció d'habitatge social de lloguer". Jiménez també ha recordat que durant el 2024 l'Ajuntament estarà immers en el Plà de Sanejament Pressupostari i que caldrà "complir i donar periòdicament comptes a l’administració central".

"Es tracta d'un pressupost de contenció de la despesa (que no de la inversió, que triplica el seu pressupost respecte el del 2023), i que ha tingut en compte ingressos realistes"

Albert Jiménez

El regidor de 100% la Garriga, Jordi Pubill, ha manifestat el seu "descontentament per no haver disposat del temps necessari per fer propostes constructives al pressupost", cosa que ha suposat "una barrera per intentar buscar consens i diàleg amb tot el consistori". Pubill també ha considerat, respecta al pressupost, "que la previsió d'ingressos no està connectada a la realitat financera que enfrontem". "Hem de reconeixer que no són bons moments per l'economia, ens trobem amb un panorama complex on cal reduir despesa i ser realistes amb els ingressos". Entrant més al detall, el regidor ha afegit que no es reflecteixen canvis en el model de recollida de deixalles porta a porta. "La realitat que es preveu és decebedora, no sembla que hi haurà canvis. Això ens genera certa desconfiança", ha dit.

Per la seva banda, la regidora d'ERC, Meritxell Catalan, també ha remarcat el "poc marge" que ha tingut l'oposició per estudiar el pressupost. Catalan ha manifestat els seus dubtes sobre com serà el pla de sanejament a què s'ha de sotmetre l'Ajuntament i ha recollit una sèrie de partides que han trobat a faltar o que consideren massa reduïdes, com les destinades a serveis a les persones. "Ens agradaria trobar major suport a les persones que més ho necessiten", ha dit. També ha manifestat, sobre el porta a porta, que el pressupost "no té cap intenció de cap mena de canvi, ni d'acabar de fer la implantació com cal per tenir els majors incentius pel bon reciclatge". En definitiva, ha conclòs que se tracta d'uns "pressupotos clientelars, grandiloquents i que donen l'esquena als serveis a les persones".

El portaveu de la CUP, Francesc Boixader, també ha coincidit en la manca de temps per treballar el pressupost i ha posat en dubte que aquests pressupostos puguin "fer front a les necessitats més urgents de la Garriga: les relacionades amb l'emergència climàtica i les que tenen a veure amb els drets bàsics universals (accés a un habitatge digne, educació, treball i cures a les persones més vulnerables)". En aquest sentit i malgrat manifestar la bona rebuda de la partida per a habitatge social, Boixader ha declarat que "no n'hi ha prou", ja que "s'han retallat o congelat partides essencials com les d'Ensenyament, Igualtat o Habitatge". "Cal la voluntat de prioritzar i finançar partides que cobreixen necessitats bàsiques", ha afegit. El regidor ha recordat que es podrien haver augmentat algunes taxes "amb criteris de justícia social i equitat".

Meritxell Budó, l'alcaldessa, ha volgut remarcar els canvis en la recollida porta a porta "s'estan treballant amb l'empresa, però no es poden fer d'un dia per l'altre, ja que cal ser molt curosos a l'hora de gestionar el servei". Budó també ha explicat que s'està treballant en la implantació de contenidors intel·ligents.

El pressupost per al 2024 s'ha aprovat amb els vots favorables de l'equip de govern (10, de Junts i PSC) i els vots en contra de la resta de grups municipals (7, de 100% LG, ERC i CUP).

Modificació d'inversions

En l'apartat econòmic, també s'ha aprovat una modificació de l'annex d'inversions, per la qual l’equip de govern destinarà a noves inversions, que es concretaran durant el mandat 2023-2027, 1.585.284,40 € de projectes de l’anterior mandat que no s’han executat o s’han executat en una part molt petita.

Es tracta de projectes com la zona ludico esportiva de Can Terrers, actuacions de conservació del cementiri, millores en carrils bici, un mur fluvial a Can Palau, l'adequació d'espais de la casa consistorial, millores en camins escolars, la millora de l’accessibilitat, o la millora del passeig Vilanova davant la Pista 1