Els camps de concentració, eix temàtic de la commemoració del bombardeig a la Garriga

Última revisió 21-01-2022 14:41
21/01/2022

La privació de la llibertat i els treballs forçats segueixen sent avui, com al 1939, una arma de guerra. Enguany, la commemoració del bombardeig a la Garriga durant la Guerra Civil espanyola posa el focus en aquestes pràctiques per homenatjar i recordar les víctimes.

El drama de la detenció i empresonament a camps de concentració va tenir un exponent màxim amb la deportació de persones realitzada pel règim nazi durant la 2a Guerra Mundial.

Felip Codina Codina, Obdulio Garcia Navarro i Miquel i Josep Azuaga Vilallonga van ser quatre garriguencs deportats a camps de concentració nazis. La Garriga ha sol·licitat la col·locació d'“Stolpersteine”, unes pedres en memòria de les víctimes del nazisme que es col·loquen davant de les adreces on van viure, per tal d'homenatjar-les i recordar-les.

Però també dins de l’Estat espanyol i en aquells mateixos anys, es va produir un fenomen similar (i molt menys conegut), amb la construcció de camps de concentració i de treball pels quals van passar més de mig milió de persones.

Per tal de recordar i homenatjar les persones que van viure aquell horror, i les que encara el viuen en nombrosos conflictes armats, els actes de commemoració del bombardeig a la Garriga durant la Guerra Civil tindran com a eix temàtic la deportació i l'empresonament en camps de concentració.

Xerrades, exposicions, presentacions de llibres, rutes guiades i homenatges

Així, entre els mesos de gener i març, a la Garriga s'han preparat diverses activitats en aquesta línia. Xerrades, exposicions, presentacions de llibres, rutes guiades i homenatges conformen el gruix de la programació, amb alguns actes destacats, com els del dissabte 29 de gener: l'acte institucional de record de les víctimes del bombardeig de la Garriga, a la fossa comuna del cementiri de la Doma, i l'homenatge als garriguencs deportats als camps nazis, al Teatre de la Garriga - El Patronat.

Entre els actes d'enguany, també s'han preparat algunes activitats dirigides als instituts, com l'exposició "Viacrucis en 50 estacions", al Vil·la Romana, o la xerrada sobre la deportació als camps nazis, pel mateix institut i pel Manuel Blancafort.

També s'han previst algunes rutes guiades que repassaran els punts on el bombardeig i els seus estralls van ser més presents, així com visites teatralitzades al refugi. Una ruta en bicicleta, a més, completarà aquest repàs pels espais de memòria garriguencs.

La commemoració del bombardeig també es trasllada a la llibreria Strogoff, amb la presentació de llibres, i al cinema Alhambra, amb la celebració de cinefòrums.

La xerrada "Arqueologia dels centres de reclusió: dels camps de concentració franquistes als camps de refugiats del segle XXI", a Can Luna, i la conferència "Les mines antipersones i les seves conseqüències", a Can Raspall, completen els actes de commemoració d'aquest 2022.