El Rec Monar, símbol del patrimoni rural garriguenc

Última revisió 15-09-2021 10:47
20/09/2021

A partir d'aquesta tardor, el Rec Monar comptarà amb una nova estació d'interpretació, col·locada al costat del camí del riu, per conèixer els valors ambientals de la zona.

Entendre els valors culturals i ambientals del patrimoni rural tradicional. És el gran objectiu que es busca amb la instal·lació d’una nova estació d’interpretació que es col·loca, aquesta tardor, a la zona del Rec Monar, el camí ral i la Passola.

Aquest nou element d’Interpretació del Patrimoni s'emmarca en el projecte Arrela't i vol ajudar les persones visitants a comprendre la importància de la biodiversitat, a respectar-la i a actuar per la preservació del llegat rural de la Garriga.

I és que en aquest punt, la natura i la mà de l’ésser humà (que va crear aquesta infraestructura hidràulica) es troben, en un espai que compta amb vegetació de ribera, mediterrània i creixenars, entre altres comunitats. Tot un ecosistema que acull també un bon nombre d’ocells (oriol, mallerenga, picot garser, blauet, rossinyol, merla, pica-soques, falcó perdiguer...) i d’insectes (libèl·lules, espiadimonis, cavallets del diable i un grapat de papallones).

La nova estació d’interpretació inclou informació sobre els valors ambientals de la gestió ancestral de l’entorn, sobre la biodiversitat que genera i sobre la importància de reconnectar amb la terra, el medi que ens acull i ens dóna vida.

Joc per a les persones visitants

Per estendre aquest missatge, es convida als i les visitants a participar en un joc: es tracta de fer d’agents proambientals penjant fotografies del paisatge agroforestal de la Garriga i entorns a les xarxes socials. Les instantànies han d’expressar l'harmonia entre la mà de l'ésser humà i la natura.

Amb les fotos participants, l'Ajuntament editarà el 2023 una publicació digital amb les millors imatges, que es publicarà al web del Centre de Documentació Històrica de la Garriga i es compartirà pels canals i xarxes municipals.