Parlem de Turisme: Botifarres i mocaderes

Última revisió 27-02-2024 11:27
01/03/2024

Gastronòmicament, si per un producte és coneguda la Garriga és per la botifarra. Un dels productes tradicionals del porc, que s’elabora a tota Catalunya, però pel qual es distingeix especialment el nostre poble.

De fet, el distingeix tant, que fins i tot n’hem acabat fent una fira!

La cosa ve de lluny: sabem que a meitat del segle XVII ja era habitual l’elaboració de botifarres a la Garriga. Ho va documentar la Marta Ruiz al llibre “La Garriga, una història entre fogons”. I també va documentar, gràcies a la Rosa Llimargas, de Can Perris, que la botifarra més destacada del poble era la blanca. Al llibre, fins i tot, hi trobareu una recepta per si us atreviu a fer-la a casa.

Al final, el secret de la botifarra de la Garriga (i no ens enganyem, també de la de més enllà) es troba en la senzillesa: productes de bona qualitat i una elaboració sense cap trampa. Ho explica perfectament en Pere Oliveras en aquesta entrevista, on parla dels seus oficis i, especialment, de com treballaven (i treballen) a la Cansaladeria Oliveras, una de les més reconegudes del municipi.

I com sempre, si parlem d’elaboracions artesanals, hem de parlar de qui hi ha al darrere. Acostuma a ser algú invisibilitzat, de qui no en sabem el nom. I encara més si aquest algú és una dona. Al darrere de l’elaboració de les botifarres (i de la mocada en general), sempre hi ha hagut les mocaderes. Dones amb uns coneixements i uns sabers ancestrals tan especialitzats que ara es necessitarien dos màsters i molts diners per acostar-s’hi. El treball de les mocaderes ha estat essencial per a la supervivència de les persones que ens han precedit durant segles i segles, i requereix d’una precisió i un bagatge que impressiona. L’Asunción Oliveras ens ho detalla de primera mà en aquesta entrevista.

L’Asunción, però, com totes les dones de pagès, més enllà de la de mocadera, feia totes les feines, a dins i a fora de casa, físiques i intel·lectuals, encara que això no constés enlloc ni fos reconegut per ningú. Tot plegat ens ho va explicar encara en una altra entrevista.

Per tant, quan compreu botifarres, quan us passegeu per la fira, penseu que, darrere d’aquell producte “tan senzill”, hi ha coneixements i sabers ancestrals, que s’han transmès de generació en generació i que, en aquest món que cada vegada ens desconnecta més del nostre entorn, tard o d’hora necessitarem recuperar.

Bon profit!

Parlem de Turisme: Botifarres i mocaderes la Garriga
Conxita Ballús, mocadera, l'any 1964
Autor: Fons família Dalmau-Ballús