Lucrècia, llegida des de tres relats

Última revisió 06-03-2024 12:11
11/03/2024

El dia 13 de març, a les 19.30 hores, a la Biblioteca Núria Albó, es presentarà el llibre “Tres històries de Lucrècia” de la professora d’Història de l’Art, Helena Rotés.

A partir de l’escultura de Damià Campeny Lucrècia morta, considerada una obra mestra del Neoclassicisme que forma part de la col·lecció de la Cambra de Comerç i es conserva al palau de la Llotja de Mar de Barcelona, l’autora construeix tres interessants relats en temps històrics diferents.

La escultura evoca la història mítica de la matrona romana que va ser violada pel fill del rei i desprès es va suïcidar, fet que va propiciar el derrocament de la monarquia i la proclamació de la República. L’intent de destruir l’escultura de Campeny, quan durant els aldarulls provocats pel pronunciament militar de 1868 contra la reina Isabel II, algú la va confondre amb un retrat de la reina, dona peu a un recorregut, a mig camí entre el document i la ficció, pels diferents components de l’obra d’art: del context social en què s’insereix al registre iconogràfic i l’autoria.

La presentació anirà a càrrec de Fina Bernad, professora d’Història de l’Art.

Aquesta activitat s’emmarca dins de la programació d’activitats del Dia Internacional de les Dones a la Garriga del mes de març.