La Garriga s'adhereix a l'Associació de Municipis per l'Energia Pública

Última revisió 29-06-2022 21:20
30/06/2022

El ple del mes de juny va aprovar l’adhesió a l’Associació de Municipis per l'Energia Pública, un organisme té la finalitat de promoure la titularitat i gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica.

 

L'adhesió es va a provar amb els vots a favor de l'equip de govern i la CUP, el vot en contra de Ciutadans i les abstencions de Junts per la Garriga i PSC. La proposta venia d’una moció presentada per la CUP l’abril del 2021.

Aquest organisme té la finalitat de difondre i promoure la titularitat i gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica i desenvolupar accions per impulsar una transició a un model energètic just, democràtic i sostenible, realitzant serveis d’assessorament tècnic i assistència jurídica i administrativa, posant a l’abast un centre de recursos i una base documental d’experiències i creant marcs de treball i col·laboració entre municipis.

L'alcaldessa va explicar que "s'està treballant en la implementació de diverses polítiques públiques relatives a l’energia", com la instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis públics i de carregadors per a vehicles elèctrics o bonificant l'IBI per l'ús d'energies renovables en domicilis, entre altres.

"Totes aquestes línies de treball no les volem fer sols i creiem fermament que hem de poder participar de tots els coneixements i experiències que ens pot aportar formar part de l’associació de municipis per l’energia Pública, l’AMEP", va afegir.

Montse Llobet, de Junts per la Garriga, va considerar que "compartir coneixements i exeriències serà positiu, però abans cal fer feina interna: una avaluació previa de la gestió energètica de la corporació i un pla intern".

Per part de la CUP, Pep Tarradas va destacar la "importància del treball per la transició energètica per fer front al canvi climàtic" i va afegir que "cal caminar cap a models energètics alternatius a l'actual".

Pel PSC, el regidor Álex Valiente va justificar la seva abstenció argumentant que si no es treballa per internalitzar un servei com la neteja, tampoc es farà per l'energia.

Ángel Guillén, de Ciutadans va mostrar els seus "dubtes que això no sigui una utopia" i va considerar que es tracta de "pagar una associació que ens assessori per un impossible".

Comissió per estudiar el millor model de gestió de l’aigua

El ple del mes de juny va aprovar per unanimitat la creació d’una comissió política i tècnica que valorarà propostes per establir el model òptim de gestió de l'aigua.

Aquesta comissió política i tècnica valorarà propostes per establir el model òptim de gestió de l'aigua a la Garriga, basat en criteris econòmics, tècnics, de sostenibilitat i socials, i que, posteriorment, s’haurà d’aprovar al ple municipal.

Des dels grups de l'oposició, malgrat es va considerar necessària aquesta comissió, es va coincidir en manifestar que la seva creació arriba tard.

Un pas més per la Formació Ocupacional

En el ple també es va aprovar de l’inici de l'expedient i la constitució de la Comissió d'Estudi per la implementació del Servei de Formació Professional per l'Ocupació a l'Ajuntament de la Garriga, un pas per recuperar aquest servei públic, i poder oferir a les persones aturades o en recerca de feina cursos reconeguts pel Departament de Treball (SOC), que acrediten competències professionals.

Neteja de les dependències municipals

Pel ple també ha passat l'aprovació, amb els vots a favor de l'equip de govern i Junts per la Garriga, 3 abstencions de PSC i Ciutadans, i 2 vots en contra de la CUP, de la modificació del contracte de serveis de neteja de les dependències municipals, per tal d'incloure-hi la neteja de l’espai de Can Luna i incrementar les hores de neteja de les instal·lacions esportives. Això suposa un augment de pressupost total de 19.412,60 euros, per les dues anualitats restants del contracte.

Amb orgull i per solidaritat

El consistori en ple es va adherir, en la sessió del mes de juny, a la Declaració Institucional del 28 de Juny, Dia Internacional per l'Alliberament LGBTI+, del Govern de Catalunya.

També ho va fer al Manifest del Dia Mundial de les Persones Refugiades 2022, del Fons Català de Cooperació.

A més, es va aprovar una moció de la CUP per la creació d’un protocol d'actuació davant les violències masclistes als espais d'oci i festius a la Garriga.