La carretera de Samalús s'urbanitzarà com a carrer

Última revisió 22-02-2023 21:52
23/02/2023

El tram de la carretera provincial BP 5107 que comprèn el carrer Figueral des de Banys, el Passeig Ignasi Sala, la Ronda del Carril i la Carretera de Samalús fins a l'Avinguda Onze de Setembre passarà a ser de titularitat municipal.

El ple municipal del mes de febrer, celebrat aquest dimecres al vespre a Can Luna, ha aprovat per unanimitat sol·licitar el traspàs de la titularitat de tram de la carretera provincial BP 5107 (la carretera de Samalús) que comprèn el carrer Figueral des de Banys, el Passeig Ignasi Sala, la Ronda del Carril i la Carretera de Samalús fins a l'Avinguda Onze de Setembre.

Aquest tràmit  té per objectiu que ADIF pugui fer-se'n càrrec de la seva reurbanització quan executi les obres de supressió de passos a nivell, lligades al  desdoblament de la línia R3 de Rodalies.

Actualment, l'entitat titular d'aquesta carretera és la Diputació de Barcelona. Quan passi a ser de l'Ajuntament, es podrà reajustar el projecte d'urbanització per tal que el carrer tingui voreres més amples. Amb les prescripcions de la Diputació, aquest seria un tràmit més lent i que implicaria una urbanització amb voreres més estretes i calçada més ampla.

Per això, la mateixa Diputació ha instat l’Ajuntament a sol·licitar el traspàs d’aquest tram.

Altres punts de caire urbanístic

Un altre punt debatut i aprovat en el ple, de caire urbanístic, ha estat la suspensió de llicències durant un any per parcs solars fotovotàics en tot l'espai no urbanitzable del terme municipal, mentre s’està treballant en la formulació del nou planejament general urbanístic de la Garriga, el POUM.

Segons ha explicat la regidora de Medi Ambient, Neus Marrodan, es du a terme per la "necessitat de protegir aquestes zones per evitar posar-hi parcs sense ordre ni concert". "L'equip de govern aposta perquè les instal·lacions fotovoltàiques es posin en terrats o en sols ja malmesos i que l'energia que se'n derivi sigui pel municipi", ha afegit.

Junts per la Garriga s'ha abstingut en el seu vot, argumentant, en paraules de la regidora Montse Llobet que "la Generalitat ja hi està treballant en una llei".

Pep Tarradas, de la CUP, ha declarat que "qualsevol debat sobre parcs fotovoltaics cal que vingui precedit per un debat global de com volem el poble, en concordança amb el nou POUM".

Des del PSC, Carlos Martín ha trobat "important fer coincidir les llicències amb la redacció del POUM". "Però creiem que cal saber conviure amb aquest tipus de plantes, en detriment d'altres de més contaminants", ha afegit.

Ángel Guillén de Ciutadans, ha criticat la "hipocresia davant l'emergència climàtica", explicant que "es vol energia fotovoltaica però no en els nostres terrenys". També ha dit que la suspensió de llicències no defineix l'impacte en el paisatge o les dimensions dels parcs.

El punt s'ha aprovat per 14 vots a favor (equip de Govern, CUP i PSC), l'abstenció de Junts i el vot en contra de Ciutadans.

També s'ha aprovat la modificació de les clàusules del conveni de gestió urbanística referit a la permuta de la fàbrica de Can Luna, que ha de permetre la urbanització del tram posterior de l’edifici, entre l'equipament i el riu Congost. Es tracta d'una posada al dia del conveni, pel qual l'antiga propietat de la fàbrica de Can Luna ha de dur a terme aquesta obra, en un determinat termini de temps. Es proposa mantenir el tram asfaltat amb les dimensions actuals, adequar la zona de pas per a persones i bicicletes a la part propera al riu, en una feixa més baixa, i adequar l'entorn del riu i la llera.

Hi han votat a favor l'equip de govern i la CUP, i en contra Junts, PSC i Ciutadans.

Et pot interessar