Exposició de Fornells-Pla a la Canonja

Última revisió 29-09-2022 14:03
30/09/2022

El municipi del Tarragonès dedica una mostra a l'artista que es pot visitar fins l'octubre a la sala d'exposicions del Castell de Masricart.

Aquest darrer trimestre de l’any el Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví vol posar en valor l’art i la tècnica dels vitralls. Aprofitant que l’Organització de les Nacions Unides ha declarat aquest any 2022 com a Any Internacional del Vidre, el Centre ha organitzat un seguit d’actes divulgatius on la llum i el color dels vitralls tindran tot el protagonisme.

Francesc Fornells-Pla és l’autor dels vitralls de l’església de la Canonja. Per això, durant el mes d’octubre s’exposarà a la sala d’exposicions del Castell de Masricart una selecció de la seva obra. El comissariat de l’exposició ha anat a càrrec de Jaume Guardis de Buen i Fina Bernad Vidal membres de la fundació Fornells-Pla i Conxa Sisquella.

La mostra "Fornells-Pla. El color de la Llum" s'inaugura aquest divendres 30 de setembre a les 19 hores i es podrà visitar fins al 23 d’octubre, els dilluns, dimecres i divendres de 9 a 13 hores, i cada tarda de dilluns a divendres de 16 a 20 hores.

Un artista polifacètic

Francesc Fornells-Pla (Barcelona 1921-1999) conrea diferents tècniques, sempre amb una voluntat de recerca i exploració. La seva obra es desenvolupa durant la segona meitat del segle XX i comprèn pintura de cavallet i de gran format, pintura mural al fresc, mosaic, vitrall, escultura mòbil amb vitrall i escultura en ferro.

Va estudiar belles arts a Barcelona, va obtenir una beca del govern francès per fer estada a París (1945), també una altra per estudiar la tècnica del fresc a Florència (1947), va ser membre fundador dels Salons d’Octubre a Barcelona (1948-1958). Un dels fets importants en la seva carrera artística fou la gran exposició al Saló del Tinell de Barcelona (1967), on va presentar vitralls de ciment armat, projectes ja elaborats, cartons dels projectes de pintura al fresc per a Montserrat que havia realitzat el 1958. A conseqüència de tots aquests projectes va aconseguir una beca Fulbright per una estada de sis mesos als Estats Units (1969).

Aquesta exposició vol apropar-nos a la seva obra pictòrica, de les dècades del 70 als 90, moment que els projectes de vitrall en l'arquitectura decauen i retorna a la pintura de cavallet. Arribat en aquest punt i amb el bagatge que ha adquirit amb els projectes de vitralls, la seva pintura perd tot referent i s'endinsa en l'abstracció. Inicia però l'estudi i desenvolupament de les escultures mòbils de vitralls. En l’anàlisi d’aquests treballs constatem la fascinació que el pintor sent, tant pel color com i per la llum, i amb aquest joc el portarà a treballar en formes geomètriques que es van tornant abstractes, llenguatge que ja no abandonarà mai més.

L’abstracció pictòrica de Fornells-Pla, es concentra en el virtuosisme dels efectes cromàtics, on la llum apareix filtrada en suggestius espais, claror i foscor estructuren les composicions dels seus quadres. Des de les etapes figuratives fins a les abstractes, la llum i el color interaccionen sempre, la llum es filtra i fa esclatar el color.

En les escultures mòbils de vitrall juga amb els efectes del color, la suma, les transparències i amb les projeccions lumíniques damunt de l’espai proper. Amb aquests artefactes Fornells-Pla vol apropar a la gent el seu art de vitralls situant-los a les places. Fornells-Pla ens explica en les seves memòries: “Vaig imaginar-me els vidres en l'espai, i a més, en moviment, tot encreuant-se els uns amb els altres i multiplicant els colors.”

Enllaç al vídeo: Simfonia de colors