Es mantenen les ordenances fiscals per al 2024

Última revisió 18-10-2023 21:33
19/10/2023

El ple del mes d’octubre aprova que les taxes i impostos municipals no experimentin cap pujada l'any vinent.

El ple d'octubre ha aprovat les ordenances fiscals, que suposen el manteniment de les taxes i els impostos municipals per a l’any 2024.

L'aprovació, això sí, suposa alguns canvis formals en algunes de les ordenances, bàsicament modificacions tècniques i destinades a facilitar l'aplicació de cobraments per part de l'Oficina de Gestió Tributària.

Algunes de les ordenances que incorporen modificacions són:

  • Taxa d’estacionament de vehicles: els vehicles en servei oficial i les ambulàncies i vehicles d'assistència sanitària passan a estar subjectes a la taxa.
  • Recàrrec de l'IBI dels immobles d'ús residencial desocupats amb caràcter permanent: es considerarà immoble desocupat el que ho estigui per un termini superior a dos anys.
  • Taxa per llicències urbanístiques: la taxa per tramitar la comunicació dels assabentats d'obres passa de 75 a 30 €.
  • Taxa del cementiri: la quota per columbaris passa de 569,84 a 240,00 €.
  • Taxa per recollida d’animals: modificacions en el preu per recuperar l'animal, passant de 150 a 20 €.
  • Taxa del clavegueram: s’estableix una quota mínima de 10,00 euros que s’aplicarà en cas que la quota determinada en funció de la quantitat d’aigua consumida no superi aquest import.
  • Modificació de les tarifes del Centre de Visitants: la tarifa bàsica passa de 4,5 a 5 €, però s'amplien les bonificacions a nous col·lectius (famílies monoparentals i nombroses, estudiants) i s'hi afegeixen nous serveis, com les visites amb Realitat Virtual.
  • Taxa de residus: modificació en el redactat de l'ordenança per la correcta aplicació de les bonificacions o penalitzacions segons la participació en el sistema porta a porta (s'aplicaran en la taxa del 2024, que fa referència a l'exercici 2023, un cop passat l'any i amb totes les dades de recollida registrades).

Tal i com ha explicat el regidor d'Hisenda, Albert Jiménez, "la idea és no incrementar els impostos ni les taxes a la ciutadania, donada la situació actual, amb una inflació elevada i l'increment del preu dels aliments, de les hipoteques i crèdits bancaris i dels serveis bàsics, com aigua, llum i gas”. "Creiem que el proper any, amb una bona gestió dels recursos propis i la previsió d’ingressos supramunicipals, podrem afrontar un pressupost que garanteixi els serveis a la ciutadania i projectes d’inversió necessaris per la Garriga”, ha afegit.

El regidor de 100% la Garriga, Jordi Pubill, ha justificat el seu ampli suport (només s'han abstingut en dos punts) a les ordenances presentades per l'equip de govern explicant que augmentar les taxes i impostos "seria una càrrega financera adicional per a les famílies i una disminució del poder adquisitiu que afectaria economia local". El regidor ha afegit que "tot i comprendre les necessitats financeres de l'Ajuntament, cal afrontar aquests reptes amb altres recursos abans que apujar impostos".

Per la seva banda, des d'ERC, les regidores Meritxell Catalan i Anna Cuadrado, han centrat les seves intervencions en algunes ordenances concretes. Sobre la reducció de la taxa per assabentats d'obres, Catalan ha manifestat que té "bones intencions, però no hi ha la certesa que doni resultats". I pel que fa a la taxa del clavegueram, ha remarcat que "s'aplica incorrectament". Cuadrado ha remarcat que per debatre l'IBI dels habitatges desocupats "cal disposar d'unes dades mínimes". ERC ha votat a favor de 14 punts ("per coherència, d'acord amb la gestió del govern anterior"), en contra de dos i s'ha abstingut en dos punts.

El portaveu de la CUP, Francesc Boixader, ha qualificat les ordenances de "continuistes" i ha reclamat una "fiscalitat més justa, ecologista i igualitària per la ciutadania", amb uns "tributs més justos i progressistes", que assegurin "que aporti més qui més té". Boixader ha mostrat la seva preocupació per "acabar amb uns pressupostos d'estalvi que retallin qualitat de vida de les persones". El grup municipal ha votat a favor d'un dels punts, en contra de tres, i s'ha abstingut en 14.

Cobertura de la vacant del regidor Eduard Vilà

El ple també ha pres coneixement de la defunció del regidor Eduard Vilà i Rocafort, el passat 28 de setembre, i ha sol·licitat a la Junta Electoral Central la credencial acreditativa per a cobrir la seva vacant.

Aquest tràmit és necessari per tal que Carolina Espada Parra passi a ocupar el lloc de regidora, ja que era la següent per ordre numèric en la llista de la candidatura de Junts per la Garriga – Compromís municipal.

Altres punts i mocions

La sessió plenària del mes d'octubre també ha aprovat, amb els vots en contra d'ERC i l'abstenció de la CUP, una modificació de crèdit per la qual es destinen un total de 25.265,75 € a la campanya i als llums de Nadal. Aquesta suma prové de diverses partides (manteniment del verd urbà, actuacions amb empreses i foment de l’ocupació –fons de la Diputació-, formació professional i projecte Arrela’t), que no es preveu fer-les efectives fins a finals d'any.

El ple també s'ha adherit al comunicat del Fons Català de Cooperació davant la guerra de Gaza, un text que condemna la violència infringida contra la població civil i exigeix el compliment del dret internacional humanitari i la protecció dels drets humans.

Finalment, s'han debatut i votat dues mocions de la CUP: una per penjar l’estelada al balcó de l’ajuntament fins a la independència de Catalunya, i una altra en suport del poble palestí i condemna de les accions d’Israel. Totes dues han decaigut amb dos vots a favor (CUP), cinc abstencions (100% la Garriga i ERC) i nou vots en contra (Junts i PSC).