Enciclopèdia.cat: clic i actualitat

Última revisió 01-07-2022 13:16
01/07/2022

Enciclopèdia.cat és el portal de coneixement de referència en català, un projecte del Grup Enciclopèdia, dirigit per Xavier Blanch i Gispert, que posa a l'abast de tothom continguts elaborats amb rigor.

És un univers de continguts vius i en continu creixement, amb més de 350.000 articles de temàtica molt diversa: història, economia, art, política, geografia, ciència, natura.... 

L'any 1965 un grup de persones entusiastes van començar a fer realitat la voluntat de divulgar el coneixement en català i van publicar la Gran Enciclopèdia Catalana. El següent pas era oferir aquesta informació en línia. El resultat de tot plegat és aquest projecte ambiciós que Grup Enciclopèdia desenvolupa en l'entorn digital al voltant de tres eixos: la llengua, amb diccionari.cat, que dona accés a 12 diccionaris diferents; la ciència, amb Divulcat, l’eina de divulgació científica en català; i el coneixement en tots els àmbits, amb enciclopèdia.cat. 

Aquests continguts es poden consultar a través del cercador i, en el cas de les obres temàtiques, també accedint-hi i navegant pel sumari de l’obra. D’aquesta manera, com l’estructura organitzativa que presenta qualsevol biblioteca, podem cercar informació sobre art, economia, llengua, història, educació (amb articles interessants que contribueixen a donar resposta al neguit que senten els educadors –pares i mares, i professorat– davant la responsabilitat que els seus fills o els seus alumnes se’n surtin amb èxit) ... 

D’altra banda, si no busquem res en concret, sinó que volem un espai de cultura actual, a la pàgina inicial podem descobrir continguts per estar al dia. Així, a l’apartat El més nou veiem quins són els articles que es van actualitzant; a Avui destaquem, els articles que els editors destaquen d’alguna de les obres perquè consideren que són interès, ja que completen i amplien algun fet que és notícia, i a Temes d’actualitat, podem llegir els articles d’actualitat que els nostres especialistes van publicant o bé remuntar-nos a més de 8 anys enrere. 

És un portal on es poden consultar més de 30 grans obres de manera gratuïta. És una eina més per culturitzar-nos sense sortir de casa.