El web de l'Ajuntament, premiat per la seva transparència

Última revisió 23-09-2020 10:41
22/09/2020

L’alcaldessa, Dolors Castellà, va recollir ahir, en representació del consistori, la distinció del Segell Infoparticipa.

El Segell Infoparticipa és un reconeixement a la transparència informativa dels webs de les institucions, i l’Ajuntament de la Garriga l’ha renovat amb el 100% dels indicadors assolits.

Es tracta d’eina impulsada pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB l'any 2012, que analitza la informació dels webs dels 947 ajuntaments catalans, per fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals.

Els indicadors que s’utilitzen per avaluar la informació publicada als webs responen les següents qüestions bàsiques:

  • Qui són els/les representants polítics/íques?
  • Com gestionen els recursos col·lectius?
  • Com gestionen els recursos econòmics?
  • Quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius?
  • Quines eines ofereixen per a la participació ciutadana?

En el cas dels ajuntaments, es tracta de 48 indicador. A l'edició d'enguany, s'ha exigit més qualitat en la informació i en el nivell de transparència en quatre aspectes clau:

  • La visualització individualitzada i comprensible de les retribucions dels càrrecs electes
  • Les declaracions de béns i activitats dels càrrecs electes
  • Les retribucions i currículums dels càrrecs de confiança i el personal directiu
  • L'explicació detallada de les competències dels òrgans de govern

Els resultats de l'anàlisi s'introdueixen a la plataforma mitjançant un gestor de continguts que publica automàticament els resultats georeferenciats en un GoogleMap, amb el percentatge que ha assolit cada web i la seva traducció en una tonalitat que, d'acord amb “l'infòmetre”, és de color blanc si no s'ha arribat al 25%, de color groc si està per damunt però no s'arriba al 50%, de color verd clar si se supera el 50% però no s'arriba al 75%, i de color verd fosc si la puntuació és superior al 75%.

Podeu consultar-ne els resultats aquí: Mapa Infoparticipa

L’acte de lliurament, amb aforament limitat per la situació actual, va incloure una conferència de Joaquín Messeguer, director general de Transparència i Bon Govern de la Junta de Castella i Lleó, titulada "Gobiernos más abiertos para fortalecer la democràcia”.

Lliurament del Segell Infoparticipa.
Lliurament del Segell Infoparticipa.