El voluntariat per la llengua avança

Última revisió 09-06-2022 15:47
10/06/2022

El programa facilita que les persones que tenen coneixements bàsics de català i es volen llançar a parlar-lo, el puguin practicar en un context real i distès i que les que el parlen habitualment no canviïn de llengua innecessàriament.

El Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística.

Voluntariat per la llengua s’adreça només a persones majors d’edat. Els participants poden triar entre la modalitat presencial o la modalitat virtual. El compromís mínim de participació és de 10 hores: una hora a la setmana, durant 10 setmanes. A partir de les inscripcions, es formen les parelles lingüístiques, tenint en compte els horaris disponibles i les afinitats dels inscrits.  

En el cas de la Garriga el Voluntariat per la llengua no ha parat de funcionar des dels seus inicis ara fa més de 10 anys. A més ha passat per diferents etapes, des d’arribar a formar més de 24 parelles a l’any, a passar-ne a 5 en format virtual per motiu de la pandèmica. Enguany hem anat formant parelles entre persones catalanoparlants i persones que porten un temps a Catalunya i es decideixen a practicar la llengua per poder-se comunicar millor en sortir al carrer.  

Aquests dies hem tingut l’oportunitat de presentar 3 parelles lingüístiques noves. Hem de tenir en compte, però, que dos dels voluntaris lingüístics ja tenen altres parelles, però la manca de més voluntaris ens obliga a convidar-los a formar més d’una parella. L’Oriol és un voluntari que ha format parella lingüística en format presencial i virtual des d’abans de la pandèmia i ara ha conegut en Petru, un moldau que porta uns anys a Catalunya i ara ja té nivell per practicar la llengua. Igual li passa al Francisco, un madrileny que coneix Catalunya des de fa molt, però fins ara no ha arribat a la Garriga per parlar i practicar amb en Dídac, el seu voluntari, que li mostrarà com és el nostre poble modernista. També s’han conegut la Marina, la voluntària que s’estrena amb la Nuvia, una mexicana que està estudiant per aconseguir el nivell A2 de català i necessita un cop de mà per parlar amb fluïdesa. 

I és que formar part del Voluntariat implica tenir 1 hora lliure a la setmana, ganes de conèixer gent, practicar la llengua i sortir al carrer... però, ens adonem que això agrada a tothom, oi? Doncs qui hi estigui interessat pot contactar amb l’Oficina de Català (a través del correu electrònic lagarriga@cpnl.cat, o bé trucant al telèfon 677 255 286) i de seguida us atendrem.