El barri Centre passa a anomenar-se Sant Roc - El Centre

Última revisió 30-03-2022 20:35
31/03/2022

Així ho ha votat el ple municipal en la sessió del mes de març, celebrada aquest dimecres a Can Luna.

El ple del mes de març ha aprovat amb 14 vots a favor i dos en contra (CUP) que el barri del Centre passi a anomenar-se barri de Sant Roc - El Centre. La comissió de Nomenclàtor va donar el seu vistiplau al canvi en considerar que es retorna al barri el nom que tradicionalment havia tingut. El retorn a aquesta denominació sorgeix d'una petició ciutadana, que va arribar a l'Ajuntament en forma d'instància, acompanyada de documentació històrica.

Montse Llobet, de Junts per la Garriga, ha justificat el vot a favor del seu grup per la relació "de la història, la cultura i les tradicions del barri amb la figura de Sant Roc".

Pep Tarradas, regidor de la CUP, ha explicat que el grup vota en contra "perquè cal vetllar per la laicitat dels simbols en l'espai públic, per garantir la neutralitat de l'administració pública, i per considerar que no hi ha hagut un procés participatiu per reflexionar sobre els noms dels carrers del poble". Tarradas ha fet esment a la possibilitat de repensar altres noms de barris, carrers i places de la Garriga, fent-ho "de forma ordenada".

Per part del PSC, Álex Valiente, també ha remarcat que el seu grup municipal vota a a favor "perquè és una proposta que ve de la ciutadania, debatuda a la comissió de nomenclàtor".

Des de Ciutadans, Ángel Guillén ha argumentat que "no podem amagar que som fills i nets de la tradició judeo cristiana. La història deixa petjada d'aquesta tradició".

Per la seva banda, l'alcaldessa, Dolors Castellà ha posat èmfasi en què "el fet d'aprovar aquest canvi de nom no limita a obrir altres possibilitats de noms laïcs i de dones a altres llocs del municipi". "Podem encetar processos participatius per canviar noms de barris, carrers i places", ha afegit.

En el ple també s'ha donat compte de l'aprovació definitiva de les desclassificacions dels sectors de Can Vilanova i Can Poi. D'aquesta manera, aquestes dues zones agroforestals queden protegides amb l'objectiu de preservar el territori evitant la construcció de nous habitatges.

Ajuts en matèria d'habitatge

La sessió plenària d'aquest dimecres també ha aprovat per 14 vots a favor i 2 abstencions (CUP) les bases reguladores per a la concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva per l'atorgament d'ajuts econòmics per la conservació i subministraments de l'habitatge de persones propietàries que siguin famílies monoparentals i/o pensionistes.

Aquestes subvencions tenen com a finalitat ajudar el col·lectiu més vulnerable de pensionistes i/o famílies monoparentals propietàries del seu habitatge habitual, per fer front a les despeses de conservació i subministraments de l’habitatge.

Dia de les Dones

L’Ajuntament s’ha adherit a la Declaració Institucional “Manifest 8 de març, Dia de les Dones”. A més, s'ha aprovat també per unanimitat una moció de suport a la Iniciativa Legislativa Judicial de la magistrada Lucía Avilés sobre "La violència econòmica com a forma de violència de gènere", presentada per la regidora no adscrita Juliet Grau, amb l'adhesió d'ERC, Junts per la Garriga, la CUP i els regidors no adscrits Jordi Pubill, Joan Esteban i Xavier Bernaldo.