Combatre les plagues del horts amb depredadors naturals

Última revisió 19-10-2018 13:56
25/06/2018

La Garriga fa un pas més en el seu projecte Biocides Zero i es converteix en un municipi pioner en combatre les plagues dels horts urbans amb depredors naturals.

Aquesta nova fase va començar divendres passat amb l'alliberament d'eriçons i la instal·lació de nius d’ocells i xots als horts de particulars del barri de Querol del municipi. D'aquesta manera es vol combatre les plagues d'insectes, cargols i llimacs, que afecten les collites, sense l’ús de productes químics.

L’eriçó és un mamífer insectívor molt efectiu per combatre plagues com els llimacs o els cargols. Una espècie que fins la segona meitat del segle XX vivia a aquests espais però que l’ús de biocides havia provocat la reducció de la seva població a tot Europa. Per tant, el projecte crea una associació win-win ja que aconsegueix la protecció d'aquestes espècies d'animals i alhora el control biològic de les plagues.

Segons el personal expert de l’empresa  especialitzada en gestió ambiental Biodiversitat.cat, una parella d’eriçons poden menjar centenars de llimacs, cucs i cargols cada setmana: una parella d’òlives uns 2500 ratolins, l’any; i les mallerengues carboneres uns 1500 insectes cada dia.

L'aposta de l'Ajuntament de la Garriga va més enllà. Aquesta lluita, que vol eliminar els productes químics, permetrà restablir l’equilibri natural dels ecosistemes del municipi i afavorir així el retorn d'òlibes, rèptils, la mostela, entre d’altres.

Al llarg de les properes setmanes, està previst alliberar també mussols comuns, una espècie gairebé extingida al territori que es menja els ratolins, i també òlibes joves.

A partir de setembre, les persones que gestionen els horts, tant pel seu autoconsum com les que ho fan per comercialitzar, rebran formació per transformar-se a la producció ecològica i per adaptar els horts a aquestes espècies animals controladores d’aquestes plagues.

Aquesta fase, a la qual s'han adherit el 100% de les persones productores del Querol, segueix la mateixa filosofia de combatre les plagues sense l’ús de productes químics, que fa anys es porta a terme des de l'Ajuntament de la Garriga pel que fa als espais de verd urbà.

Així per exemple, s’utilitzen, des de fa anys, marietes per controlar les plagues de pugó o mètodes mecànics per disminuir la població de rosegadors.

El projecte Biocides Zero?? no només millora la qualitat ambiental de la Garriga sinó també la salut de la seva població.

eriçons
eriçons