Aprovat l'avantprojecte del tanatori

Última revisió 30-04-2025 20:24
01/05/2025

El ple d’abril ha aprovat l’avantprojecte del tanatori municipal de la Garriga, que s’ubicarà a l’espai de l’antic magatzem de la brigada.

La sessió plenària del mes d’abril ha servit per portar a debat i aprovació l’avantprojecte del tanatori municipal de la Garriga. S’ubicarà al Passeig del Congost 282, on actualment s’ubica el magatzem de la Unitat Operativa de Serveis de l’Ajuntament (la brigada municipal).

En l’avantprojecte consta que el nou equipament comptarà amb tres sales de vetlla, un vestíbul, un auditori amb capacitat per a 112 persones, una zona de preparació, vestidors i serveis i una zona d’aparcament.

També s’ha aprovat l’inici de l’expedient per a la concessió d’ús de la parcel·la on s’ubicarà el tanatori per a la construcció i explotació de l’equipament. En aquest sentit, es posa a disposició aquesta parcel·la municipal mitjançant una concessió d’ús privatiu. Alhora, s’ha aprovat el plec de condicions que regirà la corresponent licitació.

Des de l'oposició, el regidor de 100 % la Garriga, Jordi Pubill, ha celebrat que el projecte vagi endavant. "Coincidim amb el model de tanatori, creiem que és viable economicament i que cal que es faci en aquest mandat", ha afegit.

Per part d'ERC, que ha votat en contra dels dos punts, Anna Cuadrado ha afirmat: "Tanatori sí, però així no". La regidora ha argumentat el seu vot negatiu "perquè s'aprovarà una concessió privada amb afectacions negatives". Cuadrado ha afegit que "donar un servei per 50 anys significa que l'empresa que sigui licitada podrà posar els preus que vulgui, lligant de mans el consistori", i que consideren que el lloc adequat pel tanatori és al costat del cementiri.

Marta Folch, representant de la CUP, ha considerat la construccio del tanatori urgent, malgrat això ha lamentat que el projecte no ha hagi estat consensuat en comú. També ha declarat que "la ubicació hauria d'haver estat debatuda en el POUM i que fer una concessió per 50 anys és "una mala decisió perquè serà una empresa la que decidirà els preus i l'Ajuntament perdrà tot poder de decisió". El grup també ha votat en contra. 

L'alcaldessa, Meritxell Budó, ha recordat que fins ara el servei de tanatori no és públic i ha explicat que "no hi ha recursos propis per construir un tanatori, però cal poder donar aquest servei. D'aquesta manera, en un any i mig, la Garriga tindrà tanatori. Amb recursos propis potser trigariem 6 o 7 anys". Budó ha afegit que "lògicament, els preus seran els del mercat, l'empresa que ofereixi el servei voldrà ser competitiva perquè la gent utitlitzi l'equipament".

Ordenança per la concessió de prestacions socials econòmiques

En el ple d’abril també s’ha aprovat l'Ordenança municipal reguladora de la concessió de prestacions socials de caràcter econòmic per l'Ajuntament de la Garriga, un text que s’encarregarà de regular els procediments de concessió de les prestacions socials econòmiques municipals.

"L’objectiu és tenir un nou model de garantia d’ingressos que doni resposta a les situacions de pobresa i urgència social, amb una incidència especial en les necessitats bàsiques", ha explicat el regidor d'Acció Social, Carlos Martín.

Aquestes prestacions donen cobertura a despeses bàsiques com l’alimentació, la roba, el calçat, la higiene, la neteja, el transport, els subministraments bàsics energètics i totes les imprescindibles per a viure dignament. També les mesures econòmiques destinades a garantir la cura i la lactància de menors de 0 a 3 anys, el cost del servei de menjador escolar, de l’atenció i la prevenció del risc en la infància, dels tractaments mèdics d’urgència, així com d’assegurar l’accés equitatiu als serveis públics o garantir la reserva de places.

També s’inclouen determinades prestacions per a un accés a l’habitatge digne i aquells serveis i activitats complementaris a l’educació formal i d’educació no formal que garanteixin valors fonamentals com la inclusió.

Podeu recuperar la sessió plenària a través del web de Ràdio Silenci i de les vídeo actes.