Les festes major d'ara i de fa 100 anys, a l'arxiu

Última revisió 28-06-2017 12:10
26/07/2016

 L'arxiu municipal guarda documentació que ens permet conèixer com han canviat les festes majors a la Garriga durant els últims temps.

Actualment són quatre dies plens d’activitats, des de bon matí fins a la matinada, per a joves, infants, persones adultes i gent gran, amb molta gent treballant-hi perquè surti tot bé des de mesos abans de l’esdeveniment...

Però com eren les festes majors de fa 50 o 100 anys? Què representaven per a la gent d’aquell moment? Què s’hi feia? On es feien? Per als nostres avis i àvies, les festes majors eren, també, l’oportunitat de conèixer gent dels pobles del voltant. Hi anaven, si calia, caminant, tornant de matinada per, molts cops, anar directament a treballar al camp, en un moment de l’any, l’estiu, on es concentraven la major part de tasques agrícoles... I ballaven. Ballaven molt. En envelats com el de la imatge, que va dissenyar ni més ni menys l’arquitecte Manuel J. Raspall per a la Festa Major de la Garriga de 1932. Aquest plànol és un dels documents que hi ha a l'arxiu municipal.

Per recuperar i descobrir molts dels secrets de les festes majors d’abans, el Centre de Visitants ha organitzat pel divendres 29 de juliol al matí un itinerari guiat sota el títol de “Les altres festes majors”. Els interessats a assistir a aquesta activitat patrocionat per Envernissats Ramon Vila, poden inscriure's a info@visitalagarriga.cat

plànol envelat manuel raspall
plànol envelat manuel raspall