Meritxell Budó, nova presidenta de l'ACM

Última revisió 15-09-2023 13:35
15/09/2023

L’alcaldessa de la Garriga ha estat escollida presidenta de l'Associació Catalana de Municipis durant la XXVI Assemblea que l’entitat municipalista ha celebrat a Lloret de Mar.

L’alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó, és la nova presidenta de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM). Budó ha estat escollida presidenta i proclamada amb el 95,48% dels vots a favor, durant la XXVI Assemblea que l’entitat municipalista ha celebrat a Lloret de Mar. Substituirà en el càrrec a l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, que ha presidit l’ACM des del 20 de setembre de 2019.

En el seu discurs d’investidura, la nova presidenta de l’ACM, Meritxell Budó, ha afirmat que amb el nou executiu “hem de ser un equip que lluita i que sua la mateixa samarreta, la de l’ACM” i ha destacat que el món local sempre ha estat al costat de les institucions del país en la defensa dels drets i llibertats. La nova presidenta de l’entitat municipalista ha posat en relleu l’increment d’alcaldesses en aquest mandat (passant del 23 al 27% del total d'alcaldes i alcaldesses catalans), posant en valor que l’ACM tindrà una presidenta. Meritxell Budó és la segona dona que lidera l’entitat municipalista, des de la seva constitució l’any 1981. Anteriorment, només hi havia hagut una presidenta, Pilar Blasco, que va presidir l’entitat del 1999 al 2001.

Meritxell Budó ha desgranat alguns dels eixos i reptes que hi ha en aquest mandat 2023-2027. Entre ells, ha explicat que el municipalisme ha d’estar en l’eix de les polítiques públiques, ja que “per la nostra proximitat i coneixement de la societat som qui pot donar millors respostes des de les administracions”. També ha apuntat com a eixos seguir formant als tècnics i electes locals, dignificar la tasca dels electes, facilitar i simplificar la tasca dels ajuntaments en la prestació de serveis, resoldre els dèficits estructurals dels municipis rurals, i actualitzar i millorar la legislació en competències i finançament dels ens locals i dels consells comarcals, entre d’altres prioritats.

Meritxell Budó ha agraït la tasca del president sortint Lluís Soler tenint en compte que la seva presidència "ha coincidit amb un dels moments de més dificultat també pel món local,com ha estat la gestió de la Covid i les implicacions que aquesta pandèmia va tenir als municipis”. També ha tingut unes paraules de suport a l’exconseller i expresident de l’ACM Miquel Buch, per la condemna de 4 anys i mig de pressió i inhabilitació “que són una nova mostra d’injustícia i venjança”.

La nova presidenta de l’ACM, Meritxell Budó, és la 13ª persona que presideix l’entitat municipalista en els 42 anys d’història i ja havia estat vinculada amb l’ACM com a vocal del Comitè Executiu del 2011 al 2019, quan van presidir el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.