Homenatge als garriguencs deportats a camps nazis

Última revisió 02-06-2021 14:14
08/06/2021

El ple del mes de maig ha aprovat per unanimitat una moció per demanar al Memorial Democràtic de Catalunya la concessió de dues Stolpersteine, en record dels dos garriguencs que van patir deportació a camps de concentració nazi.

Es tracta d'Obduli Garcia, deportat a Mathausen-Gusen, on va morir el setembre de 1941 i Felip Codina, que va estar a Buchenwald i va poder sobreviure. La iniciativa neix del veí de la Garriga i professor d'història Quim Fornés, qui ha fet un treball de recerca de les famílies de Garcia i Codina.

En cas de ser concedides, les “Stolpersteine”, unes pedres en memòria de les víctimes del nazisme, es col·locarien davant de les adreces on van viure Obdulio García Navarro, al carrer Negociant número 28, i Felip Codina Codina, al carrer Calabria número 114.

En aquesta línia, el ple ha aprovat una moció dels grups municipals de la CUP, ERC i els regidors no adscrits, d'adhesió de l'ajuntament de la Garriga a la Xarxa de memòria i de prevenció del feixisme "Mai Més".

Amb aquesta aprovació, l'Ajuntament acorda participar conjuntament amb l'Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d'Espanya en la tasca de sensibilització, divulgació i prevenció del feixisme, així com en la recerca històrica dels deportats i deportades del municipi i amb la implicació amb altres entitats culturals i cíviques i especialment amb els Centres de Secundària de la ciutat en definir i realitzar conjuntament un programa d’activitats per treballar per una societat més justa, solidària, tolerant i lliure de feixisme.

També s'acorda així signar un conveni de col·laboració amb l’Amical de Mauthausen per a l’impuls i desenvolupament de les activitats de la Xarxa Mai Més i del Projecte Mauthausen/Buchenwald.

A més, a la sessió plenària també s'ha aprovat la renovació de l'adhesió de la Garriga a la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya, de la qual en formen part el refugi antiaeri de l'estació i el camp d'aviació de Rosanes des de l'any 2011.

Stolpersteine
Stolpersteine