Eleccions segures

Última revisió 10-02-2021 19:16
11/02/2021

S'estan duent a terme els preparatius per assegurar una convocatòria electoral amb els mínims riscos per a la salut, amb garanties per exercir el dret a vot i amb legitimitat democràtica.

Atesa la situació sanitària a causa de la COVID-19, per a les eleccions al Parlament de Catalunya del proper diumenge, 14 de febrer, s’ha desenvolupat un protocol específic per a l’adequació dels col·legis electorals i per al procediment de vot en la mesa electoral i escrutini. 

Així, entre altres mesures, es facilitarà material de protecció (mascaretes, EPIs, gel hidroalcohòlic...) als membres de les meses. A més, als col·legis electorals se seguirà tota la normativa de distància i higiene: hi haurà el material necessari, senyalització dels espais i se seguiran els protocols determinats. En aquest sentit, hi haurà personal de Protecció Civil que controlarà l’accés als locals electorals, organitzarà les cues, vetllarà perquè es mantinguin les distàncies de seguretat, es faci la neteja de mans i es complexi l’obligació de l’ús de la mascareta en tot moment, excepte en els casos que puntualment pugui ser incompatible amb la identificació de les persones o per impossibilitat per raons mèdiques. 

Pel que fa al vot a la mesa electoral, es durà a terme de la manera següent:

- Els votants mostraran el seu document oficial d’identificació de manera que els membres de la mesa en puguin veure les dades necessàries; els membres de la mesa no tocaran en cap cas el document. Les meses podran fer ús d’una safata perquè el votant pugui col·locar-hi el document oficial d’identificació si calgués acostar-lo als membres de la mesa per sota de la distància de seguretat.

- Els membres de la mesa no tocaran el sobre de votació, però sí que retiraran el paper que tapa l’urna. Si fos necessari, poden indicar a la persona que emet el vot que mostri el sobre per comprovar que n’hi ha un de sol. Els votants introduiran el vot a l’interior de l’urna.

- Els votants no es trauran la mascareta a excepció que els membres de la mesa els ho requereixi de forma momentània per facilitar-ne la identificació.

- Només podrà haver-hi una persona votant davant de cada mesa, llevat que la persona que emet el vot necessiti assistència.

- Els interventors/es i apoderats/es mantindran les distàncies de seguretat (mínim 1,5 metres) amb els votants i els membres de la mesa en tot moment.