Lluita contra les violències masclistes

Última revisió 13-12-2019 14:07
22/11/2019

El proper dilluns 25 de novembre a les 12 h, l'Ajuntament convoca un acte de rebuig a les violències masclistes a la plaça de l'Església, on es llegirà el manifest del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Amb motiu del 25-N, també s'han organitzat diverses activitats. 

 

Una de les actuacions ha consistit en la instal·lació d’un Punt Lila als patis dels instituts del municipi (institut Manuel Blancafort, institut Vil·la Romana i Escola Sant Lluís Gonçaga): l’acció es farà un cop al mes i es mantindrà al llarg de tot el curs escolar. El Punt Lila és una carpa on es dóna informació sobre actituds i agressions masclistes, es treballa per eradicar-les i s’ofereix atenció a les persones que n’han patit. A la Garriga, el Punt Lila es va estrenar durant les nits de la Festa Major 2019 i va tenir una molt bona acollida. També ha funcionat en altres activitats d’oci nocturn recent al poble. 

Amb l’arribada del Punt Lila als patis es vol fer un pas més en la lluita contra les violències masclistes, tot incidint especialment en aquelles que sovint passen desapercebudes perquè socialment estan normalitzades. A la carpa s’hi duran a terme dinàmiques diverses per fer visibles aquestes violències de les quals sovint no es té consciència i per afavorir relacions igualitàries. A més, es podran detectar i atendre situacions de violència de gènere, ja que les dinamitzadores de l’espai són personal especialitzat de les àrees de Joventut i d’Igualtat.

Tallers i xerrades
El programa d’actes del 25-N a la Garriga també inclou un taller sobre micromasclismes, on alumnes de l’Institut Vil·la Romana i de l’Escola Municipal d’Educació revisaran i identificaran aquells comportaments masclistes (actituds, comentaris...) que contribueixen a la dominació violenta envers les dones. Una altra formació, també per a joves, consistirà en un joc interactiu per detectar les violències sexuals que tenen lloc en espais de relació quotidians de nois i noies: als vestidors del gimnàs, als passadissos de l’institut, a les aules, als punts de trobada juvenils, als xats del mòbil...  Segons les expertes, “les noves generacions no es relacionen de manera més igualitària pel fet de ser joves. Tampoc es relacionen pitjor. Simplement perduren cert codis de relació que provoquen desigualtats. Per això és important la prevenció mitjançant el qüestionament d’aquests models i les seves conseqüències”.

També dins el cicle dedicat al 25-N, el passat 9 de novembre es va dur terme el taller “I tu com lligues?” per afavorir relacions sanes i lliures; el mateix dia, però a la tarda, va tenir lloc la xerrada “Feminisme i Art”, on la historiadora Fina Bernad va reflexionar sobre la transformació de les propostes artístiques a partir del pensament feminista.

Xerrada sobre prostitució

Els actes del 25-N a la Garriga es clouran el proper 18 de desembre amb una xerrada a càrrec d’Amelia Tiganus, supervivent de la tracta de dones i activista a favor de l’abolició de la prostitució. La regulació o l’abolició de la prostitució genera un debat obert dins del mateix moviment feminista, on sovint es perfilen postures contràries. Al poble, col·lectius feministes també s’han plantejat aquest debat, que la xerrada vol contribuir a alimentar. Amelia Tiganus, una de les veus més destacades en l’àmbit de l’abolicionisme i integrant del portal Feminicidio.net, parlarà de la seva experiència personal, de la indústria de la prostitució i de la necessitat d’una educació afectiva i sexual no basada en la pornografia. L’acte es farà a les 19 h a Can Raspall i serà obert a tothom.