La Policia Local investiga l'autoria de les bretolades a la Vil·la Romana de Can Terrers

Última revisió 12-04-2018 16:15
13/04/2018

La Policia Local ha obert diligències per tal d’esbrinar qui ha provocat desperfectes a la Vil·la Romana de Can Terrers.

El 4 d’abril passat es va detectar que s’havia destruït una de les parets del dipòsit de la terrassa superior, desmuntant la paret de totxo reintegrada i el revestiment de signinum original. Les restauradores també van constatar que s’havien arrancat pedres del mur, provocant-ne l’esllavissada de la part superior, així com destruït tot el contorn de la reintegració antiga del caldarium.

Les persones autores de les bretolades també van trencar i tallar les cordes dels elements dissuasius, acumular les pedres arrencades en habitacions i estances i arrencar diverses cartel·les informatives. El llistat de desperfectes també inclou el moviment de les teles de geotèxtil i de la graveta de les piscines, dipòsits i estances amb signinum, i l’escrostonament del paviments i recobriments d’opus signinum.

La vil·la romana de Can Terrers, a l'entrada sud de l'actual població de la Garriga, és un assentament rural romà amb banys calents del segle I aC amb una superfície d'uns 200 metres quadrats. Es distribueix en sis estances principals: el vestidor o apodyterium, la sala tèbia o tepidarium, la sala calenta o caldarium, la sauna o sudatorium, la piscina d'aigua freda o frigidarium i el forn o fornax, on hi havia les instal·lacions de la calefacció subterrània dels banys, coneguda amb el nom d'hypocaustum.

El dia 9 d'abril del 2001, la Generalitat de Catalunya va declarar la vil·la Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de zona arqueològica. Amb aquesta declaració, les ruïnes de Can Terrers s'equiparen a conjunts monumentals romans tan importants com el fòrum de Tarragona o la ciutat romana d'Empúries.

Els danys es consideren infraccions molt greus ja que la vil·la és un Bé Cultural d'Interès Nacional i pot comportar multes fins a 900.000 euros