Es constitueix la taula pel reconeixement de la DOP "Oli de Vera del Vallès"

Última revisió 16-02-2022 10:35
16/02/2022

L'alcaldessa de la Garriga i els alcaldes de Bigues i Riells, les Franqueses, l’Ametlla del Vallès, Palau-Solità i Plegamans i Caldes de Montbui es reuneixen per impulsar la creació de la DOP  “Oli de Vera del Vallès”.

La trobada, que va tenir lloc divendres 11 de febrer a Caldes de Montbui, tenia per objectiu constituir una taula de municipis per aconseguir la creació i el reconeixement de la DOP “Oli de Vera del Vallès”. La trobada es va fer a Mas Curró, una de les finques que actualment produeixen oli amb aquesta varietat d’oliva.

La reunió va servir per posar en comú els interessos dels diferents municipis respecte a aquesta qüestió i plantejar les diferents alternatives existents per tal de reconèixer aquesta varietat d’oli, de llarga tradició al Vallès però encara molt desconeguda pel gran públic. Aquesta primera trobada ha posat sobre la taula diversos aspectes a treballar amb l’objectiu d’avançar en aquest sentit. Per exemple, estudiar la viabilitat de crear una IGP (Indicació Geogràfica protegida), la relació d’aquesta eventual DOP amb altres varietats d’oliva que actualment també es cultiven al Vallès, el nom de la DOP o quin ha de ser l’organisme que impulsi oficialment la creació d’aquesta denominació. En aquest sentit, s’ha abordat la necessitat d’escollir uns portaveus d’aquesta nova taula de municipis per tal de dur a termes les converses amb els organismes responsables i amb els productors.

El Vallès i l’Oli de Vera

El Vallès té una llarga tradició en la producció de l’Oli de Vera. Es tracta d’un oli de gran qualitat i de reconegut prestigi. Però, a la vegada, la varietat Vera és encara desconeguda pel públic en general, tot i que és la que es troba més a prop de la capital catalana.

Fins a 12 municipis del Vallès Oriental i Occidental disposen de terrenys amb plantacions d’oliveres d’aquesta varietat. En concret, la Garriga, Bigues i Riells, Caldes de Montbui, Sentmenat, les Franqueses del Vallès, Cànoves i Samalús, Sant Feliu de Codines, Canovelles, l’Ametlla del Vallès, Sabadell, Palau-Solità i Plegamans i Castellar del Vallès. Però la Garriga, Caldes de Montbui i Bigues i Riells concentren la gran majoria de les oliveres (més de 8.000 exemplars) i aproximadament el 64% de les hectàrees amb aquesta varietat .

La producció de l’Oli de Vera s’ha mantingut a partir de petits productors. En aquests moments hi ha constància de 38 productors de la varietat Vera del Vallès. Actualment es tenen comptabilitzades al voltant dunes 13.000 oliveres de la varietat Vera en una superfície aproximada de 170 hectàrees. La majoria, a la zona centre del Vallès. En concret, a la part alta de la Riera de Caldes, a la Riera de Sentmenat, la vall del Tenes  i al curs mitjà del riu Congost.

L’oli de Vera es caracteritza per la seva durada i per la baixa acidesa. Això el converteix en un producte de gran potencial gastronòmic i culinari. A la vegada però, també se’l reconeix per les seves propietats beneficioses per a la salut. És un aliment ric en vitamines A, E i K, que ajuda a prevenir malalties cardíaques i afavoreix la cicatrització de les ferides.

En aquest sentit, l'alcaldessa, Dolors Castellà, ha remarcat que actualment "hi ha un focus molt important posat en la salut alimentària. L'oli és un pas més perquè les persones que ens venen a visitar puguin gaudir de la màxima salut". Castellà ha afegit que, en termes de salut, "l'oli és una perla".

A dia d’avui, Catalunya té cinc Denominacions d’Origen Protegides (DOP) d’oli: Terra Alta, Garrigues, Empordà, Siurana i Baix Ebre-Montsià.