En defensa de la cohesió social, la igualtat d'oportunitats i el català

Última revisió 09-02-2022 15:18
11/02/2022

L’Ajuntament de la Garriga acorda treballar per la cohesió social, la igualtat d’oportunitats i el català, a través de l’aprovació d’una moció presentada per la CUP en el plenari del mes de gener, amb els vots favorables dels grups municipals ERC-Acord-AM, Junts per la Garriga, CUP-Amunt i els regidors i regidora no adscrits.

Així, s’acorda, d’una banda, promoure, de forma conjunta amb les entitats per la llengua, un pacte municipal per a l’ús del català en el qual s’impliquin persones i entitats dels àmbits cultural, social, econòmic, etc, signant el manifest conjunt i impulsant accions per a la promoció de la llengua.

L’Ajuntament també s’adherirà a la campanya Tots som referents lingüístics. No t’excusis, impulsada pels principals sindicats d’ensenyament i d’estudiants així com la Plataforma per la Llengua. Posteriorment, es farà arribar la campanya als centres educatius del municipi i a totes les entitats que treballin amb joves i adolescents (esportives, de lleure, etc.), per tal de demanar-ne l’adhesió. Amb aquesta adhesió es vol renovar i enfortir el compromís del consistori amb el català, com a eina de cohesió i garantia d’igualtat d’oportunitats.

Un altre dels compromisos acordats és la publicació d’un comunicat, com a mínim un cop l’any, adreçat a totes les unitats i personal que treballa directament o indirectament per a l’Ajuntament, per tal de recordar el compromís del consistori amb la llengua catalana, així com la importància de l’ús del català per part del personal en totes les seves comunicacions, i que en l’àmbit públic aquesta ha de ser la llengua de referència. També es promocionarà el català en tots els àmbits i activitats que impulsa i en què col·labora l’Ajuntament.

El consistori també es compromet a impulsar conjuntament amb la comunitat educativa del municipi la generació de plans educatius locals que promoguin l’ús social del català com llengua comuna i compartida, en col·laboració amb la xarxa social del territori.

També es rebutjarà qualsevol atac al model d’immersió lingüística i s’acompanyarà la defensa de l’escola en català com a eina clau per a la cohesió social i la igualtat d’oportunitats, transmetent aquest suport als centres educatius del municipi.

En aquesta línia, hi ha l’acord de rebutjar la persecució als models d’immersió lingüística a la Catalunya Nord i les Illes, així com la imposició del topall màxim del 60% d’hores de classe en Català que estableix la Llei de Plurilingüisme al País Valencià.

Podeu llegir la moció completa en el document adjunt.