Presentació de la novel·la de Martí Gironell

Última revisió 30-03-2016 10:51
30/03/2016

El periodista i escriptor Martí Gironell presentarà el divendres 1 d'abril el seu últim llibre, la novel·la històrica Strappo. Serà a  les 20 h a la Biblioteca Núria Albó.

La novel·la té una forta connexió amb la Garriga a través del personatge de Lluís Plandiura (1882-1956), industrial i col·leccionista d'art amb casa a la plaça de l'Església, convertida en un veritable museu de pintura catalana (Rusiñol, Casas, Mir, Nonell, Nogués, etc). El 1932 vengué part de la seva col·lecció a la Junta de Museus de Barcelona. Moltes de les seves obres han acabant enriquint els fons del MNAC quan la seva col·lecció es dispersà després de la seva mort.

L'obra retrata les tensions per aconseguir els tresors romànics que guardaven les esglésies del Pirineu, avui Patrimoni de la Humanitat, a partir del cas de Santa Maria del Mur (Pallars Jussà). El 1919 un especialista italià en va arrencar les pintures murals d'aquesta església amb la tècnica de l'strappo. Havia estat contractat per l'antiquari Ignacio Pollak i el col·leccionista Lluís Plandiurà. Aquest fet l'enfrontà amb Joaquim Folch i Torres, director dels Museus d'Art de Catalunya i secretari de la Junta de Museus.